Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Zeg je Human Design, dan zeg je deconditioneren

Zeg je Human Design, dan zeg je deconditioneren. Want je design leven, dát is vooral een kwestie van loslaten. Loslaten van alles waarin je gaandeweg bent gaan geloven, van alles wat je denkt dat je bent. Alles wat je vanuit de maatschappij of je omgeving hebt overgenomen, maar wat eigenlijk niet echt is wie jij bent. Met name bij de open centers, is de kans groot dat je ergens gaandeweg geconditioneerd bent geraakt; dat je hebt geleerd je aan te passen aan je omgeving. En precies dat, is wat het leven van jouw unieke en authentieke leven in de weg staat. 

Human Design helpt je de weg terug te vinden. Dat is niet iets wat op één dag of na één enkele reading of sessie is gebeurd. Het is een ‘proces’ van stapje voor stapje andere keuzes maken. Maar, eerst ook van je bewust worden waar je nóg niet je design leeft. En dat kan soms frustrerend zijn, het kan soms allemaal niet snel genoeg gaan. Daarom is het extra belangrijk om eens terug te kijken. Wat is er veranderd als je kijkt waar je nu staat, in vergelijking met waar je een jaar geleden stond? En hoe weet je eigenlijk of jouw deconditioneringsproces écht is begonnen? Lees in deze blog hoe jij herkent dat je aan het deconditioneren bent!

10 signalen dat jij aan het deconditioneren bent

 1. Je brengt minder tijd door in je hoofd. Waar je voorheen uuuuurenlang kon piekeren en veel tijd kon doorbrengen in je hoofd, zal je merken dat er steeds meer momenten komen waarop je hoofd gewoon even stil is. Waarin je helemaal in het moment bent. Je leert immers steeds meer te vertrouwen op het feit dat het hoofd niet de plek is waar de antwoorden liggen.
 2. Je voelt meer. En dat is -zeker in het begin- niet altijd fijn. Het not-self thema helpt ons om emoties, die we soms als ‘negatief’ kunnen bestempelen (frustratie, boosheid, verbittering, teleurstelling) in een positiever daglicht te plaatsen. Maar ongetwijfeld zal dit in praktijk niet altijd direct fijn voelen. Weet dat dit er allemaal bij hoort en dat er zonder lows geen highs zijn.
 3. Je twijfelt minder. Het volgen van je strategie en autoriteit, zal ervoor zorgen dat je je steeds krachtiger en zelfverzekerder voelt. Dit komt omdat de verwarring afneemt. Zodra je de verschillende ‘stemmetjes’ herkent, wordt het makkelijker om erop te durven vertrouwen ernaar te luisteren.
 4. Je durft jezelf meer uit te spreken. Naast dat je steeds duidelijker voelt wat je wel en niet wilt, zal je merken dat het ook steeds makkelijker wordt om dit uit te spreken. Human Design geeft je niet alleen ‘permissie’ (want eeeeindelijk geloof je wat je voelt en ‘mag’ je hier van jezelf naar luisteren), ook helpt het om woorden te geven aan dat wat je voelt.
 5. Je voelt de behoefte om van bepaalde mensen of situaties afscheid te nemen. Ook dit hoort er (helaas) bij. We zijn als mensen over het algemeen vrij loyale wezens. Maar als iets of iemand consequent meer energie kost dan het oplevert… dan is het de vraag waarom je dit in je leven wilt houden. En niet getreurd. Deze ‘opruiming’ helpt om ruimte te maken, om je steeds meer te omringen met mensen waar je energie van krijgt, en die jou stimuleren om vooruit te kijken en niet te blijven hangen in dat wat geweest is.
 6. Je neemt meer tijd voor jezelf. We leven in een maatschappij waar sociaal, extravert en outgoing zijn meer gewaardeerd worden (of in ieder geval lijkt te worden), dan wanneer je introvert bent en veel op jezelf bent. Grote kans dat jij als ‘kluizenaar’ die kant van jezelf dus (te) lang hebt genegeerd. Uiteindelijk zal je een balans vinden. Maar het kan absoluut voorkomen dat je eerst even de ‘andere’ kant op schiet…
 7. Relaties met anderen veranderen op een positieve manier. Misschien heb je gesprekken die ineens veel dieper gaan dan normaal, waardoor je je veel meer verbonden voelt met de ander. Of je durft zelf meer over je gevoelens te delen, omdat je veel beter begrijpt wie je bent, waar je voor staat en waar je tegen aan loopt. Hoe meer jij bij je eigen kern komt, hoe authentieker en oprechter je relaties worden.
 8. Je ervaart meer confrontaties. Dit lijkt een beetje haaks te staan op het vorige punt (of de vorige punten), maar ook dit is part of the process. Want als jij meer voor jezelf gaat staan, meer gaat voelen waar jij wel en geen energie van krijgt, zal je als vanzelf ook vaker je grenzen aan gaan geven. En daar staat niet iedereen om te springen. Althans, dat is -als je dat nooit hebt gedaan- op zijn minst even wennen voor de mensen om je heen. Dit kan ervoor zorgen dat je in eerste instantie juist meer conflicten en confrontaties ervaart. Dat is niet leuk, maar onthoud; degenen die er het meest moeite mee hebben dat jij grenzen gaat stellen, hebben er vaak het meest van geprofiteerd dat je ze niet had. En daarnaast, wat denk je van het innerlijke conflict als je niet voor jezelf gaat staan?
 9. Je doorbreekt patronen. Hoe hardnekkig ook… als jij je strategie en autoriteit durft te volgen, zul je merken dat die oude patronen steeds minder grip op je hebben. Simpelweg omdat je ze steeds meer zal gaan door zien. Ineens is het niet de schuld van je baas, je partner, die ene collega. Steeds vaker zal je ook je eigen aandeel in situaties gaan zien. En bewustzijn… dat is de eerste en gelijk ook belangrijkste stap.
 10. Je komt meer in je kracht te staan. Last but not least, want dit is misschien wel het mooiste wat er gebeurt als je begint met deconditioneren. Je gaat ervaren dat het leven je niet overkomt, maar dat je in elk moment zelf een keuze hebt. Je beweegt van slachtoffer naar creator. Stapje voor stapje zal je steeds meer ervaren dat jij het bent die je eigen ervaring creëert. En dat besef gaat je de kracht geven om meer ervaringen te creeëren die aansluiten bij jouw diepste verlangens.

Welke signalen herken jij? Of dit er nou één is, of meerdere. Laat dit een mooie bevestiging zijn dat je goed op weg bent! Stap voor stap kom jij dichter bij het leven van jouw design.

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

 1. Ontdek je Human Design chart
 2. Download ons gratis stappenplan
 3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
 4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
 5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken