Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Wat laat een Human Design chart allemaal zien?

Heb jij je Human Design chart gedownload? Het Human Design experiment kan nu dan echt beginnen. Maar, OK, HELP! Wat betekenen al die vakjes, kleurtjes, lijntjes, nummertjes? Wat betekent type, of autoriteit of profiel? Oftewel: hoe kun jij je Human Design chart lezen?

We kunnen je één ding beloven en dat is dat het even duurt voor het Human Design kwartje valt: er staat zo ontzettend veel informatie in je chart dat het je al snel begint te duizelen. Daarom is het zo belangrijk echt stap voor stap door je chart te gaan en echt te gaan voelen wat het betekent om… om jezelf te zijn. Maar waar begin je dan? Je kunt je chart onderverdelen in de bodygraph en de chart proporties / de chart information. En hoewel de bodygraph het meeste opvalt waarschijnlijk, beginnen we met de chart proporties.

Chart proporties

Als je je chart hebt gedownload krijg je naast een plaatje van een lichaam, tekst en informatie. Dit vat samen welke onderdelen op jou van toepassing zijn. Je ziet hier staan:

 • Tot welke van de vijf basis energietypes jij behoort (type);
 • Welke strategie daarbij hoort (strategy);
 • Hoe jij het beste keuzes kunt maken (inner authority);
 • Welke emotie je voelt als je niet je design leeft (not-self theme);
 • Voor welke rol je bestemd bent in het leven en hoe je je leven leeft samen met anderen (profile);
 • Hoe energie tussen jou en anderen beweegt en wat je zoekt in een ander (definition);
 • Waarom je hier bent en of je een persoonlijke of een Wereldse purpose / missie hebt (incarnation cross).

Sommige charts laten nog meer informatie zien (digestion, sense, cognition, motivation, perspective, environment), maar laten we beginnen bij het begin. Type, strategie, innerlijke raadgever, not-self, profiel, definitie en purpose. Waarbij je eigenlijk wordt aangeraden de eerste 6 maanden van je Human Design experiment te focussen op type, strategie en autoriteit. Als je dit namelijk kent én leeft, dan volgt de rest namelijk vanzelf…

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Bodygraph

Het plaatje van je lichaam, met al die witte en gekleurde vakjes, de lijnen, de nummers en kleurtjes, dat noemen we je bodygraph. Een grafische (graph) weergave van je lichaam (body).

 • De centers (witte of gekleurde vakjes) staan voor de manier waarop wij energie uitwisselen met onze omgeving, en elk center heeft een eigen thema.
 • De poorten (de nummers) representeren een specifieke eigenschap of kwaliteit.
 • De kanalen (de witte of gekleurde lijnen) staan voor jouw gift (jouw talenten); wanneer je deze echter niet op de juiste manier inzet kunnen dit je grootse valkuilen zijn.

Daarnaast laat je chart ook zien vier pijlen zien: de arrows van Human Design. Ook wel variabelen genoemd. De pijlen staan allemaal voor een bepaald thema: digestion (vertering), environment (omgeving), awareness (bewustzijn), en perspective (perspectief). In essentie geven ze aan op welke manier we informatie van de buitenwereld tot ons nemen en verwerken. En zie je die planeten links en rechts van je bodychart? De planeten staan daar in combinatie met een poort uit jouw chart. Zo geven de planeten een bepaald thema mee aan één van jouw eigenschappen. Ook dit is weer een verdiepende laag van Human Design, dus we raden je aan eerst meer te weten te komen over de centers, poorten en kanalen.

Je weet nu wat je chart allemaal laat zien én waar je kunt beginnen! Uiteindelijk gaat het er niet om dat je weet wat alles in je chart betekent, maar dat je ervaart hoe je het kennen van jouw design voor jóu kunt laten werken. Veel plezier met je Human Design experiment!

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

 1. Ontdek je Human Design chart
 2. Download ons gratis stappenplan
 3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
 4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
 5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken