Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Wat jouw Human Design Profiel zegt over jouw persoonlijkheid?

Herken jij je niet helemaal in je Human Design type? Niet zo gek, want je bent zoveel meer dan je type! Je type legt de basis van je design. Maar daarna krijgt alles vorm door de rést van je design. En daar speelt je profiel een héél belangrijke rol bij. Je profiel gaat namelijk over je persoonlijkheid en jouw rol in de samenleving. Twee mensen met hetzelfde profiel lijken bijvoorbeeld ook veel meer op elkaar, dan twee mensen van hetzelfde type. Benieuwd wat jouw persoonlijkheid en rol is? Lees het in deze blog!

Voelde je je een beetje in een hokje gedrukt, toen we vertelden over de Human Design types? Wapen jezelf, dat gaan we nu weer doen! Of nou ja, een beetje dan. Je Human Design chart laat namelijk zien dat je twee profielen hebt (je profile). En elk profiel staat voor een bepaald archetype. Laat je er echter niet door beperken, maar laat deze archetypes voor je werken! Ze geven je namelijk super veel inzicht in waarom jij bent, zoals je bent. En vooral; waarom je dat lekker mag blijven zijn!

Vat vol tegenstrijdigheden

Waar je type laat zien hoe je energie werkt, gaat je profiel dus echt om je persoonlijkheid en je rol in de samenleving. En het leuke is: je profiel laat heel duidelijk zien dat wij mensen vol tegenstrijdigheden kunnen zitten! Hoe zit dat precies?

We hebben in het leven twee “rollen” (oftewel profielen) en dit is in je chart terug te zien door de twee getallen (1 t/m 6) die achter profile staan. Het eerste nummer beschrijft je bewuste persoonlijkheid, dus waarschijnlijk herken je je hier ook gelijk in. Het tweede nummer beschrijft je meer ónbewuste persoonlijkheid. In deze blog beschrijven we de zes verschillende rollen, maar vergeet niet: de twee rollen die je hebt werken met elkaar samen, beïnvloeden elkaar, zitten elkaar soms in de weg (en zo komen we eigenlijk uit op 12 profielen). Je bent van beide een beetje.

Jouw profiel

We zouden ook wel kunnen stellen dat profielen gaat om jouw introverte versus je extraverte kant. Profiel 1 t/m 3 staat voor je meer introverte kant; je bent dan namelijk meer op jezelf gericht. Je wilt eerst jezelf begrijpen, voordat je iemand anders (of de wereld om je heen) kunt begrijpen. Profiel 4 t/m 6 staat voor je meer extraverte kant. Je bent meer naar buiten gericht, minder bezig met jezelf. 

Sommige mensen zijn heel introvert, sommige mensen zijn heel extravert, en sommige mensen hebben zowel een hoog als een laag nummer; je kunt en mix zijn en zowel introverte kwaliteiten hebben als extraverte. Daar zit dus ook de tegenstrijdigheid in.

Profiel 1= Onderzoeker (Investigator)

It’s all in the name. Een onderzoeker wil graag alles tot de bodem uitzoeken. Met een 1 in je profiel ben je op zoek naar fundament, naar zekerheid. Want de 1 is een ietwat onzeker profiel van zichzelf. Je wilt graag alles tot in de details begrijpen, je bereid dingen tot in de puntjes voor, wilt op elke vraag voorbereid zijn. Jouw mantra: “Better safe than sorry”. Het liefst zoek je informatie in je eentje (vandaar de meer introverte kant), observeer je de wereld. En zodra je zeker weet dat je alles (voldoende) weet, deel jij je kennis met de wereld. Dus weet: die basis die je legt, daar profiteren ook de mensen om je heen van. Grote kans namelijk dat die een ander type hebben en zich nou eenmaal minder graag met al die details bezig houden dan dat jij dat doet. Oftewel; met een 1 in je profiel is dít jouw kracht!

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Profiel 2 = Kluizenaar (Hermit)

Een kluizenaar zijn betekent dat je graag alleen bent, of in ieder geval dat je je regelmatig terugtrekt in je (zo zeggen wij vaak gekscherend) ‘grot’. Want ja, een kluizenaar leeft graag op zichzelf, wil zijn/haar eigen ding doen, heeft niemand nodig en wil het liefst alleen gelaten worden. Maar… een kluizenaar in Human Design is veel meer dan dat. Als kluizenaar heb jij een heel bijzonder natuurlijk talent. Terwijl jij lekker in je eentje aan het ‘rommelen’ bent, ziet de rest van de wereld dat jij super goed bent in dat ‘rommelen’. Zonder dat je daar voor hebt geleerd of gestudeerd, zonder uit te kunnen leggen waarom je goed bent in dat ene. En dat is heel speciaal (al heb je dit zelf -omdat het zo natuurlijk gaat- vaak helemaal niet door)! Een 2 in jouw profiel en geen idee wat het is waar je dan zo goed in bent? Vraag het aan je vrienden! Anderen kunnen het waarschijnlijk gelijk benoemen. Dus terwijl jij je afsluit en lekker in je eentje werkt thuis, in je ‘grot’, is de wereld vol bewondering hoe je het toch allemaal doet.

Profiel 3 = Martelaar (Martyr)

Niet schrikken van de naam hoor, die klinkt vrij heftig. Maar jij met een 3 in je profiel ‘martelt’ jezelf door steeds opnieuw fouten te maken. Bij jou draait het leven namelijk om trail and error. Het gaat er om dat jij door eigen ervaringen (die jij als introvert in je eentje op doet) leert en ontdekt wat je wilt en te onderzoeken wat werkt. Zelfhulpboeken zijn voor jou niet weggelegd, je moet de dingen zelf ervaren om de lessen echt te laten bezinken. In onze maatschappij vinden we daar soms wat van, iemand die constant ‘fouten’ maakt. Maar jij mag dit juist! Dit is namelijk de manier waarop je leert. Al doende leert men, je kent het wel. Extra voordeel: jij kunt -als ware ervaringsdeskundige- deze lessen delen met anderen. Als je iemand met een lijn 3 hoort zeggen: dit werkt wel/niet, dan kun je dat altijd vertrouwen, want deze persoon is hier zelf geweest, heeft het zelf meegemaakt. 

Profiel 4 = Opportunist (Opportunist)

We verplaatsen van de introverte kant naar de meer extraverte kant. De 4 is het enige profiel die beide kwaliteiten herkent, in één rol, die zich in beide kan vinden. En daarmee is de opportunist een echte verbinder. Jij bent hier om mensen / dingen / situaties samen te brengen; je houdt ervan om verbindingen te leggen met mensen, maar ook om mensen met elkaar te verbinden. Je bent vriendelijk en mensen zijn graag bij je in de buurt, omdat je ze het gevoel geeft dat ze welkom en belangrijk zijn. Maar… deze relaties moet je wel opbouwen. Jouw netwerk is heel belangrijk. Alles in je leven (denk aan werk, het vinden van een huis etc.) komt via je netwerk. Zorg dus goed voor je relaties, want ze zijn essentieel voor je welzijn. De staat van je relaties met vrienden, familie, collega’s, romantische partners en zelfs kennissen houdt rechtstreeks verband met jouw eigen geluk.

Human Design Profiel

Profiel 5 = Ketter (Heretic)

Eerlijk is eerlijk: wij schrokken eerst een beetje van deze naam. Maar bare with us, alles wordt zo duidelijk. Als ketter ben je een beetje de held van onze maatschappij. Mensen met het 5e profiel, zijn extreem sociaal (aka extravert); nog meer dan profiel 4. Maar in tegenstelling tot profiel 4, hoef jij niet eerst dat netwerk op te bouwen. Want (ook vreemde) mensen vertrouwen jou direct, zien jou als de held die de antwoord weet, de oplossingen heeft, you save the day. Je fixt altijd alles. Dit is wat je doet. Maar, en daar komt ‘ie, dat is precies waar de naam ‘ketter’ vandaan komt. Dit profiel heeft veel last van projectie; dus het gevoel dat je de oplossing moét weten of anders ‘verketterd’ (afgestoten) wordt. Onthoud: je hoeft niet altijd iedereen te helpen, te redden. Je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan. Je voelt vanzelf wanneer je geïnspireerd bent of getriggerd word en verder laat je de boel maar lekker de boel. Want ook al krijg je er veel energie van, het helpen van anderen moet niet ten koste van jezelf gaan!

Profiel 6 = Rolmodel (Role model)

Een bijzonder profiel, omdat het leven van een rolmodel uit drie fases bestaat. Maar eerst even de algemene omschrijving: als rolmodel -de naam zegt het al- ben je een voorbeeld voor anderen. Je bent dat door ‘gewoon’ jezelf te zijn. Door je eigen ding te doen. En waarschijnlijk heb je niet eens door, dat je daarmee een bron van inspiratie bent voor anderen. Als je een lijn 6 in je profiel hebt, ga je dan ook door 3 fases in je leven:
– Tot +/- 30* jaar lijk je een beetje op profiel 3, de martelaar, die leert door trial and error). Want… om een rolmodel te zijn, moet je eerst een rolmodel worden! Je moet eerst door allerlei ervaringen gaan, om ze daarna met anderen te kunnen delen. In de eerste fase van je leven, kun je dus vaak ‘fouten’ maken en hiervan leer je -met vallen en opstaan- jezelf steeds beter kennen.
– In het tweede deel van je leven, van 30-50* jaar, heb je de neiging je ietwat terug te trekken en te evalueren wat je dusver hebt geleerd. Je komt waarschijnlijk in een wat rustiger vaarwater. Je leert via anderen, door te kijken naar de mensen om je heen. Waarschijnlijk krijg je in deze fase ook meer aandacht voor / interesse in anderen? Je extraverte kant is hier in ontwikkeling.
– Vanaf ongeveer je 50e* jaar geef je terug aan de wereld wat je geleerd hebt. Gewoon door jezelf te zijn. Daar hoef je niets voor te doen. Je kunt van nature niet wachten om dat wat je middels je ervaringen hebt geleerd te delen.

* Let op: zie deze leeftijden als een richtlijn. Ons bewustzijn als mens ontwikkelt zich razendsnel, waardoor je deze fases ook sneller kunt doorlopen 🙂

Dat waren de 6 verschillende archetypen. Onderzoek voor jezelf welke rol de meeste aandacht krijgt en welke rol je eventueel zou kunnen versterken. En besef dat we allemaal anders zijn; dat het niet erg is als je introverter lijkt (of bent) dan je vrienden. Of dat je niet direct klinkt met vreemden. Of dat je altijd alles wilt onderzoeken. Omarm juist jouw (beide) rollen, want samen vormen ze jouw prachtige persoonlijkheid.

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken