Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Wat een single of split definition vertelt over hoe jij werkt en omgaat met anderen

Als je je chart erbij pakt, zie je naast je body chart (dat plaatje van je lichaam) ook chart information staat. Hier staat in woorden uitgelegd wat je type is, je strategie, je inner authority, je profiel, je not self theme, je incarnation cross én: je definition. Dat wat jou definieert als persoon. Dat wat vertelt hoe jij werkt, hoe je omgaat met anderen en wat je zoekt in anderen.

Wat jou definieert als persoon is terug te zien middels de gedefinieerde centers, kanalen en poorten: de gekleurde ofwel ‘gesloten’ onderdelen van je chart. Je definitie laat zien hoe energie in jouw lichaam stroomt; hoe energie beweegt van het ene gedefinieerde centers naar het andere. Het bepaalt de manier waarop we werken, hoe we omgaan met anderen en wat we zoeken in anderen.

Deze definitie kan single, split, triple split of quadruple split zijn. Ook kun je géén definitie hebben. Zijn ál jouw gedefinieerde centers met elkaar verbonden? Kan alles doorstromen? Of zie jij losse ‘groepjes’ centers in je chart? Dit bepaalt wat voor soort (of eigenlijk: hoeveel) definities jij hebt.

Terug naar het begin

OK, even terug naar het ‘begin’. In je chart vind je gedefinieerde poorten (de paarse cijfers van 1 t/m 64) en wanneer er twee gedefinieerde poorten tegen over elkaar staan vormt er een kanaal (een rode, zwarte of rood-zwarte lijn). Een kanaal zorgt ervoor dat er energie kan stromen tussen twee centers. Bijvoorbeeld tussen het Hoofd en Ajna center, of tussen je Sacraal en Wortel center.

Als je een gedefineerd kanaal hebt, dan worden automatisch de centers die dit kanaal aan elkaar verbindt gedefinieerd. De plekken in je design die gedefinieerd zijn, vormen je ‘definitie’. Oftewel: dat wat jou definieert. Ze laten zien waar van nature energie aanwezig is en bepalen daarmee jouw unieke design. 

Eén of meerdere definities

Bij definition kijken we specifiek naar deze definities van je chart. Of eigenlijk naar de vraag: is er sprake van één definitie of is er sprake van meerdere definities? Loopt er één stroom energie tussen al je centers, of zijn er meerdere losse ‘groepjes’ / centers -en dus verschillende ‘losse’ energiestromen? 

Definitions

Als het gaat om één energiestroom, dan noem je dit een single definition. Zie jij twee groepjes in je chart, dan noem je dit een spit definition. Bij een triple definition is er sprake van drie groepjes, bij quadruple vier maar sommige mensen hebben ook géén definition; dan is er geen enkel center verbonden met een ander center, oftewel: er is geen enkel center ingevuld, wat je dan automatisch een Reflector maakt.

Wat betekent dit? 

Hoe belangrijk is het, of er één of meerdere energiestromen zijn? Allereerst goed om te beseffen: elk center staat voor een bepaald thema. Bijv. intuïtie, of emoties, of je identiteit. En dit center is gedefinieerd of niet-gedefinieerd (wit/open). Als een centrum gedefinieerd is, dan is de energie in dit center constant, altijd aanwezig. Dit is dus waar jij ‘jezelf’ bent. Waar je op kunt vertrouwen. De eigenschappen van dit center zijn heel kenmerkend voor jou. 

Sommige mensen kunnen zelf al deze eigenschappen, uit al die verschillende centers, aan elkaar koppelen -wanneer er één energiestroom is tussen alle gedefinieerde centers. Je verbindt dan alle gedefinieerde centers met elkaar. Je kunt je voorstellen dat dit voor een hele gemakkelijke samenwerking zorgt.  

Wanneer niét al je centers middels één energiestroom met elkaar verbonden zijn, is die samenwerking een stuk lastiger. Het ene groepjes gedefinieerde centers werkt dan met elkaar samen, en het andere groepje centers. Maar de twee groepjes… die komen maar moeilijk met elkaar in verbinding.

Samenwerken en verbinden

En dus gaat definition enerzijds om hoe makkelijk jou de dingen afgaan; hoe snel jij verbinding kunt maken tussen de verschillende gedefinieerde centers en dus tussen je eigenschappen. Hoe snel je informatie/prikkels kunt verwerken. Maar definitions gaat ook over verbinden met anderen. Onbewust zoeken wij namelijk naar verbinding tussen alle gesloten centers. “I want it. I don’t have it.” Het is datgene want ons mens maakt, de aard van het beestje. Daarmee voelen we ons namelijk ‘heel’. En als je die verbinding dus niet zelf kunt maken, dan zoek je mensen die sámen met jou die verbinding (af) maken.

Jij hebt je vást wel eens afgevraagd waarom het met sommige mensen gelijk klikt, en met anderen niet? Met Human Design zie je de mechanica achter die klik. Waarom en hoe we verbinding maken kan heel complex voelen. Maar je bodygraph laat dus gelijk zien hoe dit voor jou werkt. En in welke mate jij iemand zoekt die jouw kanalen afmaakt, waarmee je gesloten centers ineens wél verbinden met elkaar.

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Single definition (42%)

Bij mensen met een single definition is er sprake van één energiestroom; één energiestroom die alle gedefinieerde centers met elkaar verbindt. Dit betekent jij razendsnel informatie kunt verwerken; informatie komt het ene center binnen en wordt gelijk doorgegeven aan alle andere centers. Daarnaast voelt jij je ‘heel’ van jezelf en je hebt anderen niet nodig om je heel te voelen. Je voelt je van nature onafhankelijker. Je hebt niet iemand nodig die je helpt om alle gedefinieerde centers met elkaar te verbinden. 

Split definition (46%)

Bij mensen met een split definition is er sprake van twee afzonderlijke energiestromen. Het voelt als het ware alsof jij uit twee delen bestaat; het ene groepje centers en het andere groepje centers. Wat je soms ziet is dat iemand -onbewust- vooral bezig is met het ene groepje en het andere groepje vergeet; zo kun je uit balans raken of soms even niet meer weten welk groepje je nou eigenlijk bent. Neem bijvoorbeeld mensen met een gedefinieerd hoofd center en een ander groepje gedefinieerde center: er ontstaat als het ware een ‘kamp’ hoofd en een ‘kamp’ lichaam, die maar moeilijk bij elkaar te brengen zijn. Helemaal als je werk doet waarbij je veel in je hoofd zit, kan het moeilijk zijn om de connectie met je lichaam te bewaken.   

In je eentje kun je dus deze twee delen maar moeilijk bij elkaar brengen en je zult merken dat het het soms wat langer duurt om informatie te verwerken. Dit gaat vaak makkelijker in contact of in gesprek met anderen. En zodra je iemand hebt gevonden die deze ‘energetische brug’ kan slaan, zul jij het gevoel van ‘heelheid’ ervaren, wat je in je eentje vaak mist. Je hebt in theorie maar één persoon nodig om dit te ‘helen’, één iemand die er voor kan zorgen dat je gesloten centers toch worden verbonden. En waarbij je het gevoel krijgt van ‘you complete me’.

Triple split definition (10%)

Heb jij een triple split definition, dan is er sprake van drie afzonderlijke energiestromen. En dit werkt weer heel anders dan de split definition. Jij bent niet op zoek naar de ene persoon die je ‘heel’ maakt, want dat is een vrijwel onmogelijke missie. Meestal heb je verschillende mensen om je heen nodig om de gedefinieerde centers met elkaar te kunnen verbinden. Eén persoon geeft jou niet altijd het gevoel dat je ‘heel’ bent, je vindt niet altijd vervulling bij één persoon. En dit is voor sommige heel verwarrend, die opgroeien met het idee dat je je ‘heel’ moet voelen met/bij die ene persoon. Jij vindt heelheid door te connecten met ook andere mensen: collega’s en vrienden bijvoorbeeld. Maar ook openbare ruimtes opzoeken zoals café’s gaan je helpen. Want onbewust pik je de energieën van anderen op waarmee jij misschien wel je gesloten centers met elkaar kunt verbinden. 

En: waardoor gelijk alles een stuk sneller gaat! Je zult soms het gevoel hebben dat het kwartje maar langzaam valt, of dat je dingen maar langzaam kunt integreren. En dat gevoel kan helemaal kloppen. Tot je je omringt met mensen, groepen, communities en je zult zien dat alles dan ineens meer gaat stromen. 

Quadruple split definition (0,5%)

Tot slot komt het soms voor dat je vier afzonderlijke energiestromen terugvindt in je chart. Dit kan eigenlijk alleen wanneer bijna al je centers gesloten zijn, minstens 8. Bij deze definitie heb jij veel tijd en ruimte nodig om informatie te verwerken. Je kan echt ervaren dat dingen niet zo soepel gaan; als energie niet kan doorstromen dan kun jij niet zo snel schakelen, tussen bijvoorbeeld je emoties en je Hoofd, of je G center en je Milt center. Terwijl je met andere mensen om je heen ineens wél die verbinding kunt maken. Grote kans dat je veel verschillende mensen om je heen nodig hebt, om die energetische bruggen te kunnen slaan. En dit kan in vele vormen; vriendschappen, dorpspleinen, collega’s en ook in relaties. Mensen met een quadruple split definitions zijn vaak heel geschikt voor polyamoreuze relaties. 

Non definition (1,5%)

Is er geen enkel center gedefinieerde in je chart, dan heb jij geen definities in je chart én dan ben je dus een reflector. Als reflector reflecteer je de ander; in jezelf hoeft niets ‘heel’ gemaakt te worden. Je hebt niet de urge, dat brandende verlangen, dat compleet moet worden gemaakt. Grote kans dat je wel graag een relatie wilt, maar van nature heb jij waarschijnlijk het geduld om te wachten op de juiste persoon omdat jij het niet nodig hebt.

Het fijne aan definities is dat het verklaart waarom je bent zoals je bent, het helpt je jezelf en anderen beter begrijpen. Ongeveer de helft van de mensheid is gemaakt om op zoek te gaan naar anderen om zich ‘heel’ te voelen en waar dit in de maatschappij soms wordt bestempeld als slecht (want: je bent daar toch te zelfstandig voor, je hebt toch niemand nodig?), is dit energetisch gezien juist hartstikke logisch.

En weet jij niet zo goed hoe en wie je moet aantrekken? Volg te allen tijde je Strategie en Autoriteit en de juiste mensen en situaties zullen vanzelf op je pad komen!

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken