Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Waarom heeft elk type een ander not-self thema? 

Een veel gehoorde term in Human Design is je not-self theme. De emotie die je voelt wanneer je niet jezelf bent. En deze emotie hangt af -of eigenlijk samen- met je type. Maar laten we eerst even kort kletsen over emoties. Want wat zijn emoties nou eigenlijk? En ervaart niet iedereen dezelfde emoties?

Emoties zijn hele sterke gevoelens. Gevoelens als geluk, paniek, enthousiasme, ellende, woede, verbazing, plezier. Er is een heel spectrum aan emoties dat je kunt ervaren, een stuk of 30, maar je zult zien dat al deze emoties zijn terug te voeren naar een aantal basis emoties.  

  • Blijdschap en verdriet
  • Vertrouwen en walging
  • Angst en boosheid
  • Verrassing en verwachting

Denk je: ik herken mezelf niet in alle basis emoties? Dat was ook onze eerste gedachte! Maar de wetenschap/psychologie zegt het, dus interessant om voor jezelf te onderzoeken of je al deze emoties écht niet herkent (en waarom niet).

Trouble makers

Er is vrij veel bijzonders aan de hand met emoties. Want over het algemeen, vinden we emoties maar lastig. Ze komen onverwacht naar boven, ze brengen ons uit balans, ze kunnen ons overspoelen, we zijn geneigd elke emotie te willen verklaren, we mogen geen negatieve emoties ervaren -moeten altijd gelukkig zijn, we tonen te weinig emoties of we moeten juist niet ‘zo emotioneel zijn’.  

Daarom zijn we geneigd om: 

  • Emoties te onderdrukken
  • Lows minder te accepteren dan highs
  • We hebben (of nemen) simpelweg de tijd niet om ze echt te doorvoelen
  • En we willen elke emotie verklaren 

Waarom is dit zo slecht? Omdat emoties er niet voor niets zijn, ze hebben een functie. Emoties zijn namelijk (richting)-aanwijzers, guidelines; ze geven aan waar je tegen je grenzen aan loopt, welke plekken, situaties en personen wel of niet goed voor je zijn en voor sommige mensen (met een Emotional authority) is het zelfs de belangrijkste keuzetool. De tool die ons vertelt of we wel of niet in alignment met ons ware zelf leven. En in alignment zijn, dat is wat je wilt. 

Wat dat in alignment zijn precies is, daarin ligt wetenschap en spiritualiteit nog niet altijd helemaal op een lijn. Maar waar beiden het wel over eens zijn, is het dát wat ons brein associeert met alle positieve gevoelens (gelukt, blijdschap, tevredenheid).

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Not-self theme

In Human Design noemen we dat je design leven. Leef je niet je design? Dan voelt elk type voelt daar een andere emotie bij. 

  • Manifestor: boosheid
  • Generator: frustratie
  • Manifesting Generator: boosheid en frustratie 
  • Projector: verbittering 
  • Reflector: teleurstelling

Dit is dus je not-self theme, of letterlijk: dat wat je voelt als je niet jezelf bent. Of als je van je pad dreigt af te raken. Dus als je dingen doet die je diep van binnen eigenlijk niet wilt.

Nu herken je misschien al deze emoties wel van jezelf. Dus ja, iedereen voelt verschillende emoties. Maar waarom heeft dan toch elk type een ander (specifiek) not-self thema? 

Dat komt omdat elk design anders is. En dus dat niet alles altijd en consistent aanwezig is. Dat zit zo: Human Design is eigenlijk te zien als een overzicht. Alles wat we als mens kunnen ervaren zit erin. Dus ook elke emotie. En iedereen kan dus ook alles ervaren.

Ons design vertelt ons vooral wat er van nature (constant) aanwezig is in jouw beleving. Want ja, emoties zijn altijd jouw beleving, jouw reactie op de situatie. En zo zijn jouw emoties niet alleen van jou, maar ze zijn er ook VOOR jou. Ze zijn er om je te helpen. En als je hulp inschakelt, dan is het wel zo fijn als die hulp constant is. Dat het betrouwbaar is. Want als het er de ene keer wel is en de andere keer niet, dan kun je er simpelweg niet op vertrouwen. Door te weten wat jouw not-self theme (emotie) is, leer je dit te herkennen en kun je dit bewust inzetten.

Daarom is het zo belangrijk om je ‘strategie’ en dus je not-self theme te volgen. Het is namelijk dé aanwijzer die ons vertelt dat we niet ons design leven. De not-self theme betekent simpelweg ‘It’s not me’. En dat is niet iets waar je je rot over hoeft te voelen, of schuldig (er zijn zoveel overtuigingen die emoties een slecht imago hebben gegeven – probeer dit los te laten en er zoveel mogelijk met een open blik naar te kijken). Want het is ‘gewoon’ een teken dat je even niet op het juiste pad zit en dat je mag bijsturen.

Signature

En wat áls het je lukt om bij te sturen? Wat gebeurt er dan met die emotie? Die wordt getransformeerd naar een andere emotie, je signature. Het tegenovergestelde van je not-self theme. Het gevoel dat jij krijgt als je je design WEL leeft. Dat is niet zomaar blijheid voor iedereen. Ook dat is weer een hele specifieke emotie per type. 

  • Manifestor: rust
  • Generator: tevredenheid
  • Manifesting Generator: rust en tevredenheid
  • Projector: succes
  • Reflector: verrassing

Wil je dit nou voor jezelf onderzoeken? Houd eens een week bij hoe je je nou echt voelt. Schrijf elke dag bijvoorbeeld een aantal keer per dag op welke emoties je voelt. Dit kan gewoon 1 woord zijn. Herken jij je in de not-self theme van Human Design? En in je signature? Alle emoties vertellen je wat, maar je not-self theme in het bijzonder.

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken