Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Voeding II – Hoe bepaal je WAT je eet volgens Human Design?

Een tweede blog over Human Design en voeding! In de vorige blog hadden we het over Color. Human Design laat onder andere zien onder welke omstandigheden jij hebt beste kunt eten. Dit bepaalt je ‘kleur’. Het vertelt welke omstandigheden of omgeving jij nodig hebt om je voedsel goed te kunnen verteren. Oftewel: HOE haal jij de meeste voedingsmiddelen uit je voeding? 

Deze blog gaat over het zintuig waarmee jij voor jezelf kunt bepalen WAT, WANNEER, HOEVEEL je het beste kunt eten. 

Jouw sterkste zintuig

Er zijn 6 zintuigen die hierbij een rol spelen. Hoe ruikt iets? Hoe ziet iets er uit? Hoe proeft iets? Hoe bepaal jij, met welk zintuig, of iets goed voor jou is? In Human Design wordt dit de Tone (of Cognition) genoemd.

Iedereen heeft een sterkste Tone, een sterkste zintuig; van de 6 zintuigen heeft ieder van ons er één die van nature het meest ontwikkeld is. En dit zintuig moeten we juist inzetten. Niet alleen voor onszelf trouwens of voor eten. Een zintuig is hoe je de wereld waarneemt. Het is jouw kracht. Dat maakt dat we er veel meer mee kunnen, maar voor nu richten we ons even op voeding.

Human Design Centers

In Human Design zijn deze zintuigen gekoppeld aan 3 centers (voor degenen die al meer weten van Human Design: dit zijn de awareness centers). Deze centers helpen (elk op een eigen manier) om te bepalen wat goed is voor jou:

  • Spleen: het center dat draait om instinct en intuïtie. Het is een klein stemmetje dat dat influistert wat goed en veilig is voor jou.
  • Ajna: het center dat staat voor je mind. Dit center werkt veel conceptueler; is de bedenken van een strategie om te bepalen wat wel en niet goed is 
  • Solar plexus: het center dat draait om gevoelens en emoties. Met dit center voel je letter wat goed is voor jou en wat niet.

Oftewel: je zintuigen verzamelen informatie, die informatie komt binnen en wordt verwerkt in het center. Dus je center interpreteert en beoordeelt al die verschillende prikkels en komt met een advies, waar jij vervolgens alleen nog maar naar hoeft te luisteren (of niet -dat blijft jouw keuze natuurlijk!).

Strategie en autoriteit

Gezond zijn en gezond leven begint ook hier met luisteren naar jouw strategie en autoriteit. (ach: wat niet eigenlijk binnen Human Design ;)) Simpelweg omdat je daarmee leert te voelen wat werkt en wat goed is voor jou. Wat je dus ook helpt om betere en gezondere keuzes te maken voor jezelf. Eigenlijk wordt daarom aangeraden om je strategie en autoriteit minstens 6 maanden onder de knie te hebben, voor je een laagje dieper duikt en naar voeding gaat kijken. Houd dat dus bij het lezen van dit artikel in je achterhoofd.

Tone

En dan gaan we het nu echt over voeding hebben. Benieuwd wat de zintuigen zijn?

Smell

1= Smell. Is dit jouw Tone? Dan is je geur (en dus je neus) je belangrijkste zintuig. En dit zit gekoppeld aan je Spleen center. Je spleen is erop gericht om jou veilig en gezond te houden. Het is dus niet het meest experimentele zintuig, maar het weet wél precies wat goed voor je is. Jij ruikt als geen ander of eten goed voor je is. Ruikt het goed, vers, gezond? Je bent van nature waarschijnlijk voorzichtig met eten, bang dat je ziek of misselijk wordt. Je hoeft niet zo nodig heel veel verschillende dingen te proberen. Wel een tip: voor jou is het belangrijk om niet door je mond te ademen, omdat jouw beoordelingsvermogen dan gewoon niet lekker werkt. Vind je het lastig om te bepalen of je iets wel of niet moet eten? Haal een aantal keer diep adem door je neus. Wat zegt je eerste ingeving?

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Taste

2 = Taste. Is dit jouw Tone? Dan is wat je proeft (en dus je mond) je belangrijkste zintuig. Ook gekoppeld aan je Spleen Center. Maar waar de Tone Smell voorzichtig is als het gaat om voeding, ben jij juist heel nieuwsgierig, wil je van alles proberen, van alles proeven. Hierbij ben je op zoek naar allerlei verschillende smaken. Je gaat op onderzoek uit om te ontdekken wat goed werkt voor jou, wat lekker is. Je weet wat goed is, door het te proeven. Dus iets kan er goed uit zien, maar als smaak tegen valt? Vooral niet eten!

Of ben je lekker aan het eten en merk je dat de laatste happen wat minder beginnen te smaken? Grote kans dat het een teken is dat je vol begint te raken en dat het dus een signaal is dat je genoeg hebt gegeten. 

Outer vision

3 = Outer vision (of External vision). Deze Tone is gekoppeld aan het Ajna center en heeft alles te maken met je ogen, met hoe jij de wereld ziet. Eyes wide open! Je wilt alles zien. Voor jou is het handig om voor de koelkast te staan, te zien wat er allemaal beschikbaar is/ligt en dan te besluiten wat je wilt eten. Maar ook ben jij goed in op strategische manier bepalen hoe je je maaltje maakt: welke voedingsmiddelen passen goed bij elkaar, qua kleur en qua voedingswaarden? Jij kunt dit als geen ander ‘voor je zien’.

Dit vertelt overigens ook dat het er goed en gezond en aantrekkelijk uit moet zien. Iets kan heel voedzaam zijn, maar als het er al een prutje uit ziet, dan hoef je het niet. Herkenbaar?

Chart

Hoe kom je er achter wat jouw Tone is? Dat kan nu met behulp
van de School of Human Design chart! Te downloaden via onze website! Check jouw Tone onder het kopje ‘Cognition‘.

Inner vision

4 = Inner vision. Ook deze Tone is gekoppeld aan het Ajna center. Waar Outer vision gaat over wat je je buiten jezelf ziet, gaat Inner vision over in jezelf, naar binnen kijken. Dit klinkt natuurlijk een beetje vaag. Maar als we het naar zintuigen vertalen, komt dit het dichtst bij je 6e zintuig. Een inner knowing- met je ogen dicht weet je wat goed voor je is.

Als iets voor je ligt (fruit, groente, vis, vlees) hoef jij alleen maar even je ogen dicht te doen om te weten of iets goed is voor jou of niet. Jij neemt alle verschillende sensaties van iets tot je; en bijvoorbeeld niet alleen hoe iets ruikt, proeft of eruit ziet. Dus in plaats van uren naar een menukaart staren, mag jij in het vervolg gewoon even een korte blik erop werpen en dan je ogen dicht doen. De antwoorden liggen in jou en als je je even af sluit voor de prikkels van buiten af, dan weet je het gewoon. Fijn toch? Dat scheelt weer uren naar die menukaart staren.

Feeling

5 = Feeling. Is dit jouw Tone? Dan is dit je belangrijkste zintuig. Deze zit gekoppeld aan je Solar Plexus, je emotionele center. Emoties gaan natuurlijk om hoe iets voelt. Hoewel deze Tone niet perse gaat om letterlijk voelen, maar meer om energetisch voelen. Het is daarmee gekoppeld aan de energie die je voelt en niet aan een zintuigen zoals we ze kennen. Klikt ook dit nog een beetje vaag? Stel je dan voor dat je een kamer in loopt en je voelt een bepaalde vibe.

Dus in plaats van te ‘bedenken’ of ‘weten’ wat goed is voor jou of waar je zin in hebt, beoordeel jij het op basis van het gevoel wat je erbij krijgt. Welk gevoel krijg je erbij? Voelt deze voeding goed, gezond, voedend voor mij? Voelt het voor jou bijvoorbeeld wel of niet goed om vlees te eten? Om lokaal, organisch of biologisch te eten? En hoe voelt bijvoorbeeld de plek waar je je eten vandaan haalt?

Touch

6 = Touch. Is dit jouw Tone? Deze is ook deze gekoppeld aan je Solar Plexus, je emotionele center. Dit keer kunnen we ’touch’ letterlijk nemen; het gaat namelijk om aanraking. Touch is immers gelinkt aan ons ‘tastzintuig’: de huid. Daarmee gaat het om de dingen aanraken. Je kunt letterlijk je handen ergens op leggen en weten of het goed is voor jou. Als het gaat om eten, dan kun je dus het beste iets oppakken of aanraken. Dit zijn de mensen die in de supermarkt eerst dingen oppakken en dan weer terug leggen 😉 En misschien is het je al opgevallen dat het goed voelt voor jou om met je handen bezig te zijn? Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen of bereiden van voedsel. Alles waarbij jij je handen kunt gebruiken!

Herken jij je in je Tone? Net als de vorige blog, is ook dit weer zo’n andere benadering van voeding dan we gewend zijn, dan dat we geleerd hebben. Er is niet één benadering, één zintuig dat werkt -we hebben immers niet voor niets alle zintuigen. Maar, waarschijnlijk is jouw Tone wél je best ontwikkelde zintuig. Hét zintuig waar je los van de omstandigheden altijd op kunt terug vallen. Dus doe er je voordeel mee en zet jouw Tone in de volgende keer als je wilt bepalen WAT, WANNEER en HOEVEEL je het beste kunt eten. Succes!

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen

Op de hoogte blijven van nieuwe
producten en ander leuk nieuws?