Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Verschuiving naar emotioneel bewustzijn

In je Human Design chart vind je 3 awareness centers: de Ajna, Milt en je Solar Plexus (het Emotionele centrum). Dit zijn plekken waar bewustzijn wordt gecreëerd. Awareness centers zijn dan ook bewustzijn centers. Het zijn centers die waarnemen. Ze nemen allerlei informatie tot zich, die informatie verwerken ze, en daarmee creëren ze bewustwording. 

Human Design stelt dat we als mensheid (collectief ) aan het opschuiven zijn naar een Solar Plexus bewustzijn: een Emotioneel bewustzijn. Iets wat voor jou waarschijnlijk als heel natuurlijk aanvoelt, maar wat door allerlei omstandigheden -die nodig waren om bij deze kracht in jezelf te komen- niet altijd is geweest… We gaan even terug in de tijd.

Milt centrum

De Milt is het oudste bewustzijnscentrum; het gaat ongeveer 4 miljoen jaar terug. Dit is het fundamentele bewustzijn. Het instinct wat wij als mensen delen met planten als dieren. Het is gericht op overleven: wat heb ik nodig om gezond te blijven / mij goed te voelen. En daardoor heeft het zijn oorsprong in het ‘nu’. Alles wat leeft bevat dit bewustzijn.

Ajna centrum

Onze Mind, het Ajna centrum, begon zich 90.000 jaar geleden te ontwikkelen. Het is ons mentale bewustzijn. Datgene wat ons onderscheidt van dieren, wat ons onder andere taal en zelfreflectie heeft gebracht. En wat ervoor heeft gezorgd dat we ons door tijd en ruimte kunnen bewegen: met ons hoofd kunnen we in het verleden of in de toekomst zijn. Het stelt ons hiermee in staat om vooruit te denken, om te anticiperen, rationele beslissingen te maken (optie A en B te vergelijken), maar het heeft er ook voor gezorgd dat we steeds verder van ons lichaam -ons onderbewuste- en van bewustzijn in het moment zijn afgedwaald.

Oftewel, we kunnen heel goed bepalen wat op papier een juiste keuze is, maar voelen eigenlijk niet (meer) wat goed voelt voor ONS als individu. Iets wat -in de huidige maatschappij- waarin we steeds individueler worden, steeds meer zelf verantwoordelijk zijn en overladen worden met keuzes, juist van essentieel belang is. Precies daar komt de volgende ontwikkeling, die ongeveer 2500 jaar geleden is begonnen. Ons potentieel voor spiritueel bewustzijn, wat ontstaat vanuit het Emotionele Centrum. Dit wordt ook wel het Solar Plexus bewustzijn genoemd. We zijn hier nog niet, maar als we Human Design mogen geloven en de signalen om ons heen zien- is dit waar we als mensheid naartoe bewegen. En dat vanaf 2027.

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Emotioneel centrum

Waar ons ‘hoofd’ denkt in goed en fout, in vergelijken, presteren en waar we als het ware meer in ons ego bewustzijn (derde dimensie) leven, schuiven we hiermee op naar een hoger bewustzijn (vijfde dimensie). Ontworpen om ons te begeleiden bij het nemen van beslissingen die echt zijn afgestemd op wie we zijn en op ons doel in het geheel. Hier laat je steeds meer je ego los. Oftewel, je oordelen worden steeds minder, je leeft meer vanuit je gevoel en je hart, ervaart eenheid, leeft vanuit vertrouwen, leeft in de flow, in vrijheid, bent tolerant, hebt compassie voor anderen, etc.

Maar zoals gezegd: dit is iets waar we naartoe groeien en nog niet (sommigen nog lang niet) zijn.

Tot die tijd, zijn we onderhevig aan onze Emotional wave. Die onze hele beleving kleurt, van high tot low, ons heen en weer slingert tussen hoop en pijn, van waaruit onze behoeften, passies en verlangens ontstaan. Als we in een emotie zitten, kunnen we niet helder denken en ook geen goede keuzes maken. Emoties kleuren ons denken en daarmee overruled het ons Ajna-awareness, ons mentale bewustzijn. Tegelijkertijd kunnen we met ons denken, onze intuïtie, ons overlevingsinstinct, overrulen. Hoe bewuster we worden, hoe minder dit ‘op de automatische piloot’ gebeurt en hoe meer we ALLE wijsheid die zich in ons lichaam bevindt -en dus ons gevoel, onze intuïtie- kunnen inzetten. En dát is precies het doel, dat we met het Human Design-experiment willen bereiken… 

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken