Hoe ga je om met angst vanuit Human Design perspectief? We kennen allemaal -in meer of mindere mate- angst. Zelfs als je denkt dat je ‘fearless‘ bent, ken je angst. Want zoals Ra Uru Hu zegt: “Geen enkel mens is vrij van angst; angst is eenvoudigweg een onderdeel van het menselijk proces.” In Human Design zijn angsten terug te vinden in de zogenaamde Gates of Fear. Gekoppeld aan het Milt centrum, het Ajna centrum en het Emotionele centrum. Angsten met betrekking op lichaam, geest en spirit (emoties).
Wanneer er een angst poort gedefinieerd is in je chart (dit kunnen er meerdere zijn) dan word je vanuit deze poort gedreven door angst. Angsten zijn dan een onderdeel van je menselijke ervaring. Wanneer je je design leeft – je strategie en autoriteit volgt – dan is deze angst een gezonde motivator voor je systeem. Je voelt je geïnspireerd om in actie te komen en om de angst in te zetten voor iets goeds. Leef je vanuit je not-self? Dan kan de angst er voor zorgen dat je blokkeert of wegloopt voor de kansen die de angst je biedt. Welke angsten kent Human Design?
Angsten van het Milt centrum
De meest fundamentele en diepe overlevingsangsten komen vanuit het Milt centrum. De Milt is ons oudste bewustzijnscentrum en laat angsten zien die gaan over leven en dood, over verleden en toekomst, over ergens bij horen of verstoten worden, over wel of niet goed genoeg te zijn. Eigenlijk over alles wat in de weg kan staat van overleving. Een heel dierlijke instinct en een dierlijke reactie op je omgeving: wie (of wat) is vriend of vijand? Vandaag de dag hebben we in ons land in veel mindere mate te maken met levensbedreigende situaties. Maar ons angstsysteem reageert nog even primair als miljoenenjaren geleden.
Lees hier meer over de angsten van de Milt
Ajna centrum
Naarmate we als mens evolueerden, evolueerden ook andere soorten angst. Grote kans dat je een bepaalde mate van mentale angst herkent. Het Ajna laat deze angsten van de geest zien. Die zich manifesteren als bezorgdheid over bepaalde dingen, zoals uitdaging, afwijzing en chaos, pieken, slapeloze nachten. Vaak zijn dit ongegronde angsten: illusies gecreëerd door de geest terwijl er in werkelijkheid eigenlijk niets is om bang voor te zijn. Ons mentale bewustzijn begon zich 90.000 jaar geleden te ontwikkelen; datgene wat ons onderscheidt van dieren, wat ons onder andere taal en zelfreflectie heeft gebracht. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat we steeds verder van ons lichaam -ons onderbewuste- en van bewustzijn in het moment zijn afgedwaald.
Lees hier meer over de angsten van het Ajna
Emotioneel centrum
Wanneer je met Human Design aan de slag gaat, start een reis waarbij je de beweging maakt van je hoofd naar je lichaam (van je hoofd naar je hart). Van een mentaal bewustzijn evolueren we naar een emotioneel bewustzijn (lees hier alles over in de blog: verschuiving naar emotioneel bewustzijn), een meer spiritueel bewustzijn. Angsten vanuit het Emotionele centrum gaan over onze emotionele verbinding met het leven. Over onze connectie met spirit. De angsten gaan daarmee over emotionele nervositeit, over intimiteit, over ons lot.
Lees hier meer over de angsten van de Solar Plexus
“By being the student that is there in your Definition, by not being the Not-Self, whatever aspect you carry within you is going to operate correctly. It is not about being overwhelmed by such a fear, but about being enriched by its capacities.”
– Ra Uru Hu
Het nut van angst
Maar wat is het nut eigenlijk van deze angsten? Zijn ze er om ons te waarschuwen? Of houden ze ons vooral klein? Moet je ‘voorbij de angst’, angsten negeren / onderdrukken, je ‘niet zo aanstellen’, ‘niet zo bang zijn’ en jezelf in het diepe gooien? Angst is zo’n sterke emotie dat het je totaal kan overnemen; wanneer je je angstig voelt kun je soms niet meer altijd helder denken. Misschien heb jij wel het gevoel dat je iets verkeerd doet, want anders zou de angst niet zo overweldigend zijn, toch?
Terwijl Human Design je laat zien dat angsten onderdeel zijn van onze menselijke ervaring. De angsten vanuit het Milt, Ajna en Emotionele centrum gaan je pas in de weg zitten, wanneer je in je not-self zit. Wanneer jij je strategie en autoriteit niet volgt, dán wordt de angst iets wat je tegenhoudt de juiste stappen te zetten. Dan ontstaat er ruis op de lijn. Maar wanneer jij je design leeft, stemmen angsten je juist af op een groter potentieel in onszelf. Angsten helpen je dan transformeren, groeien, je bewustzijn evolueren. Dus zoals bij alles: accepteer hoe het is, wees niet bang voor de angsten, omarm ze, leer van ze. En zie ze als een bondgenoot waardoor jij kunt groeien in bewustzijn.
Start je eigen Human Design experiment
- Ontdek je Human Design chart
- Download ons gratis stappenplan
- Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
- Leer je design leven middels onze sessies of één van onze online cursussen
- Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken
Op de hoogte blijven van nieuwe producten en ander leuk nieuws? Schrijf je in voor de School of Human Design nieuwsbrief.