Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Purpose: ontdek waarom jij hier bent

Welkom in het tijdperk van de purpose! Als je geen hoger doel hebt in het leven, tel je niet langer mee. Althans, dat is hoe het soms lijkt. Maar wat als je niet weet wat dat doel is? Als je geen idee hebt waarom je hier bent?

Online zijn er mogelijkheden genoeg om te helpen je purpose te ontdekken. Een cursus hier, een workshop daar, een zelfhulpboek of een video van Tony Robbins. Ook als je je voorheen volledig compleet voelde zónder purpose, ga je je bijna vanzelf incompleet voelen.

En nu zullen wij de laatsten zijn die zeggen dat je alleen compleet jezelf kan zijn, als je je purpose kent en je purpose leeft. Maar weten wie je echt bent en doen wat echt bij je past? Daar kan het hebben van een purpose (of liever gezegd: het hebben van een doel of een richting) je wel enorm bij helpen. 

! Spoiler alert: jouw doel hier hoeft niet altijd iets heel groots en meeslepends te zijn waarmee jij de wereld verandert !

Purpose of gewoon een doel

In eerste instantie zorgt iedereen voor zichzelf en de directie omgeving. Maar als daarin is voorzien, dan zoekt de mens naar een hoger doel. Althans, dat is een beetje de algemene tendens. En precies de reden waarom onze generatie hier zo druk mee is. We worden steeds ouder voordat we aan kinderen beginnen, besteden minder tijd aan zorgen en overleven. En dus hebben we tijd over. Tijd om op zoek te gaan naar antwoorden op existentiële vragen: waarom zijn wij hier? En wat is ons doel in dit leven? 

“He who has a why to live can bear almost any how.”

– Nietzsche

Purpose in Human Design?

Toen ik hoorde dat er in Human Design een purpose stond (incarnation cross), stond ik gelijk te stuiteren. Hoe kan iets waar sommige mensen hun hele leven naar op zoek zijn, met één druk op de knop (en vooruit, een beetje zoekwerk) beschikbaar zijn? 

Nog steeds blijft dit moeilijk helemaal te bevatten. En natuurlijk was ik in het begin net zo sceptisch als jij nu waarschijnlijk bent. Hoezo ben ik 30 jaar op zoek naar iets wat al in mij zit? Maar natuurlijk zit het in mij! Het is mijn drive. Letterlijk datgene wat mij drijft en in beweging brengt. 

En waar de meeste mensen netjes bij het begin beginnen als ze voor het eerst met Human Design in aanraking komen (de basistypes bijvoorbeeld en de centra), dook ik er gelijk vol in. Op zoek naar mijn purpose! 

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Wereldverbeteraar of toch niet? 

En zo was ik in de bergen van Guatemala, ineens op zoek naar mijn purpose. Want blijkbaar was ik hier achteraf ook best een beetje naar op zoek. Ik vond altijd zoveel verschillende dingen leuk, kon ook best veel verschillende dingen (al zeg ik het zelf), maar wat was nou echt waarvoor ik hier ben? En hoe draag ik bij aan de wereld? 

In Human Design heet je purpose het incarnatie kruis (incarnation cross). Wat letterlijk staat voor datgene waarvoor jij in dit leven bent geïncarneerd. Er zijn 768 verschillende incarnatie kruisen, die allereerst in twee missies worden verdeeld: 

  • Left Angle Cross: een missie gericht op het geheel (een Wereldse missie) 
  • Right Angle Cross: een missie gericht op de persoon zelf en de nabije omgeving (een persoonlijke missie)

Mijn missie om de wereld te verbeteren sneuvelde al snel: mijn purpose had een Right Angle Cross. En misschien is dat wel juist het leukste aan de purpose in Human Design. Het laat zien dat een purpose niet iets hoogdravendst hoeft te zijn, waarmee je direct de wereld verbetert. Want draag je niet juist het meeste bij als je gewoon jezelf bent? Als jij jouw energie inzet, op de manier waarop het het beste werkt. De manier waarop het bedoeld is. 

Mijn purpose

“Je bent hier om ervoor te zorgen dat de manier waarop we naar de toekomst bewegen de juiste is. Met behulp van logica en analyse verbeter je dingen en processen, zodat er meer efficiëntie en plezier in het leven wordt gebracht”.

Had ik al verteld dat ik verandermanagement heb gedaan, daarvoor als analist heb gewerkt en dat ik altijd bezig ben geweest met hoe dingen beter en efficiënter kunnen? Niet zozeer vanuit de drive om meer succes te behalen, maar vooral om meer tijd over te houden voor de leuke dingen. Werd er van mijn team verwacht om handmatig toekomstige cijfers in te schatten? “Nee joh, dat is toch geen mensenwerk?”. En ik zorgde ervoor dat er een data scientist werd aangenomen om een voorspelmodel te bouwen. Moest ik een week later eerder op mijn werk zijn om een mail te versturen? “Wat?! Een uur eerder beginnen? Dacht het niet!” IT werd ingeschakeld en nog voor die tijd was het hele proces geautomatiseerd. Of zoals Bill Gates eens zei: “I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.” 

“I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.”

– Bill Gates

Life-changing? 

Voor mij bracht het horen van mijn purpose geen life-changing verandering. Of toch wel? Want is het stiekem ook niet gewoon heel fijn om bevestigd te krijgen dat we het juiste doen? Dat iemand -als je verdwaalt in het doolhof aan mogelijkheden dat het leven heet- even tegen je zegt: “Je bent op de juiste weg: je doet het goed”. Het geeft een bepaalde rust en daarmee focus, omdat je je niet meer constant hoeft af te vragen of al die 999 andere opties misschien toch niet beter waren.  

Nog steeds lichtelijk verbaasd over hoe spot-on dit was en nog aan het bijkomen van het idee dat de functie die ik met vallen en opstaan voor mijzelf had gecreëerd, dus ergens al bij mijn geboorte was bepaald (hoe dan?!), begon ik met het opzoeken van de purpose van anderen. Want als dit zo kloppend was, wat komt hier dan voor anderen uit? En nog steeds sceptisch: dit werkt vast net zoals bij een horoscoop, waar iedereen iets uit haalt. Want wie wil nou niet dingen efficiënter en leuker maken? 

Welke missies zijn er nog meer? 

Ik begon met die van Ellis. En belde haar direct helemaal hyper op. Na alle gesprekken die wij de afgelopen jaren over zelfontwikkeling hebben gevoerd, weet ik door en door wat haar drijft. Haar purpose was compleet anders dan die van mij, maar wederom spot-on. 

“Ik heb een echte hardewerkersattitude en identificeerde mij lange tijd met mijn werk. De tofste bedrijven en merken kwamen voorbij en toch voelde ik mij niet gelukkig. Er knaagde iets. De maatschappelijke overtuiging dat iedereen een doel, een purpose, moet hebben. En dus vroeg ik mij af: waarom ben ik hier? Ik ben heel goed in plannen en organiseren, ik krijg er heel veel energie van, maar er moet toch een hoger doel zijn? Tot Human Design op mijn pad kwam en liet zien dat het mijn purpose is om ‘druk bezig te zijn.’ Gewoon, druk bezig te zijn. Een spreekwoordelijke last viel van mijn schouders af. Ik sta bekend als bezig bijtje en fijn: dat kan ik blijven! Middels Human Design heb ik geleerd hoe te kiezen wáár druk mee bezig te zijn, maar dat hogere doel? Dat heb ik mogen loslaten. En ik kan je vertellen: dat werkte heel bevrijdend.”

Vervolgens was mijn familie de pineut. Allereerst mijn moeder, die graag tekent en het bos in gaat: “Je bent hier om de schoonheid van de natuur te zien en deze te delen met anderen door middel van kunst”. Vervolgens mijn vader. Een echte familieman. Zijn grootste ambitie (of drive) in het leven is om het gezin bij elkaar te brengen. Zijn purpose: “Je bent hier op aarde om lief te hebben en middels liefde te helen, samen met anderen”. Mijn schoonzusje, die lerares is (met wederom een passende purpose: “Je bent hier om wijsheid te vergaren en dit over te brengen op anderen”) en nog voordat ik mijn broertje kon opzoeken riep: “Die jongen heeft echt geen doel in het leven”. De purpose van mijn broertje? “Je bent hier om de omstandigheden voor jezelf zo goed mogelijk te creëren”. 

De grap van het leven? Groots en meeslepend tot nog zo klein: jouw missie hoeft alleen maar van JOU te zijn! 

Volle overtuiging

Zoals je begrijpt, was hierna het spreekwoordelijke hek van de dam. Iedereen die het maar horen wilde (ja, het is zelfs voorgekomen dat ik tijdens een eerste date of in de rij voor een kroeg een chart van iemand zat op te zoeken), kreeg zijn purpose te horen. Toen het een jaar later nog steeds maar één keer was voorgekomen dat iemand zich hier helemaal niet in kon vinden, was ik eindelijk overtuigd van Human Design. Mijn missie om Human Design te delen -en persoonlijke ontwikkeling leuker te maken- was geboren. 

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken