Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Kinderen en Human Design type

Vraag jij je soms af waarom jouw kind drukker is dan andere kinderen? Of waarom jouw kind zichzelf uitstekend vermaakt, waar de buurjongen dat absoluut niet kan? Ben jij benieuwd hoeveel slaap je kleintje nodig heeft en wanneer je hem of haar z’n eigen ding moet laten doen versus moet leren grenzen te bewaken? Human Design kan je daar bij helpen.

Hoe en wie jouw kind is, dat ligt volgens Human Design al vast vanaf de geboorte. Geïllustreerd middels een blauwdruk, een Human Design chart. Deze chart bestaat uit vijf energietypes. Begrijpen welk type jouw kind is, maakt gelijk inzichtelijk welke begeleiding het beste past bij jouw kind. Natuurlijk is jouw kind veel meer dan zijn of haar type, maar hoe in de basis zijn of haar energie werkt, wordt hiermee gelijk duidelijk.

Manifestor kind

Manifestor kinderen moet je vooral hun eigen gang laten gaan. Die zijn niet echt bij of aan te sturen. Als ouder kun je soms het gevoel krijgen dat je een Manifestor kind in toom moet houden, omdat je je kind niet altijd snapt en hij/zij ‘maar doet’. Alleen: dit is precies hoe het is bedoelt volgens Human Design!

Een Manifestor kind kan in momenten veel energie hebben; wil het ene moment buiten spelen, dan weer kleuren, dan verkleden. Als ze iets in hun hoofd hebben moet het gelijk gebeuren en ze bepalen ook zelf wanneer ze er weer klaar mee zijn. Daardoor lijkt het moeilijk om ze op te voeden -en dat is het ook. Restricties, controle… hiermee riskeer je een boze Manifestor. Die wil gewoon zijn/haar gang gaan.

Maar, je kunt je kind wél leren dat het alles mag en kan doen, bínnen bepaalde kaders. Én, als hij/zij leert om te informeren wat hij/zij gaat doen. Dé strategie van de Manifestor, ook als het nog kinderen zijn.

Daarnaast help je een Manifestor kind door het regelmatig te laten rusten; het kan eindeloos doorgaan met leuke plannen maken. Maar zorg dat ze op tijd in bed liggen, ook al zijn ze nog niet moe. Het lichaam krijgt dan tijd om te ontspannen.

Generator kind

Generator kinderen zijn het liefst de hele dag bezig; zij hebben een energie motor (vanuit het Sacrale centrum). Geef ze iets waar ze zich volledig op kunnen storten, om dingen te doen waar hun vlammetje van gaat branden. En iets waar ze aan kunnen bouwen: Generators zijn uitermate geschikt om een talent te ontplooien (bijv. een muziekinstrument te leren spelen, te leren tekenen of een sport onder de knie te krijgen).

Raakt je kind tussentijds gefrustreerd omdat iets niet lukt? Generator kinderen zijn gemaakt om lineair te werken, echt van A naar B naar C naar… Motiveer ze dan ook om nog even door te zetten wanneer iets lastig wordt, want het gevoel dat ze ervaren als ze Z hebben bereikt, is onbetaalbaar. 

Een Generator kind voelt heel sterk in het lichaam wat wel/niet goed is voor hem/haar. Het is gemaakt om te reageren op de dingen om hem/haar heen en zo te voelen. Stel je kind ja/nee vragen; open vragen, daar een Generator (aka Sacraal centrum). Je hoort (en ziet aan de houding) gelijk vaak diréct wat je kindje het liefste wil. 

De motor energie van een Generator raakt natuurlijk een keer op; Generator kinderen slapen wanneer ze uitgeput zijn. Van het ene op het andere moment is de motor leeg en vallen ze om. Rennen ze voor het slapen gaan ineens nog druk door het huis? Dan proberen ze het laatste beetje van de motor op te maken en zich zo klaar te maken voor bedtijd.

Manifesting Generator kind

Het kind met de meeste energie? Dat is toch wel de Manifesting Generator! Ze willen vaak van alles: op allerlei sporten én schilderen én spelen én…. Ze hebben veel verschillende interesses. En waar de Generator echt toewerkt naar iets, werkt een Manifesting Generator kind niet zo linear. Zij gaan van A naar C naar Z en weer terug naar B. Grote kans dus, dat ze een tandenborstel vergeten wanneer ze bij opa en oma gaan logstere, of op school soms wat slordige fouten maken. Niets om je grote zorgen over te maken; een Manifesting Generator kind heeft simpelweg met minder oog voor detail.

Net als het Generator kind heeft de Manifesting Generator een energie motor. Wat ze vaak alleen nog niet zo goed kunnen als ze kind zijn, is met hun Sacral voelen of ze iets wel écht willen, of ze wel écht energie voor iets hebben. De Manifestor kant van de Manifesting Generator staat constant in de start blokken om te gaan, maar de Generator kant wil eerst even inchecken. 

En dat is gelijk iets wat je je kind kunt leren. Moedig hun enthousiasme aan, maar probeer ook realistisch te onderzoeken. Vraag aan je kind waar ze echt blij van worden, waar worden ze het gelukkigst van? De ja/nee vragen werken daar weer perfect bij.

Waar een Generator kind meer een Diesel motor is, heeft een Manifesting Generator kind meer een Benzine motor. Hun energie raakt langzaam op en ze zullen dus ook niet zo snel ineens omvallen. Leg je kind in bed om nog wat te lezen, en ze zullen vanzelf wegdommelen.

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Projector kind

Waar de Manifestor, Manifesting Generator en Generator meer op zichzelf gefocust zijn, is de Projector vooral gefocust op de ander. En dat zie je ook al als ze nog kind zijn. Projector kinderen zijn al heel snel wijs, ze begrijpen sneller, zien meer details. Ze willen alles snappen en observeren daarom veel, maar ze kunnen ook veel vragen stellen.

Ze lijken weinig aandacht nodig te hebben, terwijl het voor Projectors juist zo belangrijk is om erkenning te krijgen, gezien te worden, te worden uitgenodigd. Voorkom dat ze om aandacht gaan schreeuwen, maar laat als ouders aan je kind merken dat je hem of haar ziet. Geef soms net wat meer bevestiging, vertrouwen.

Projector kinderen hebben daarnaast veel slaap nodig. Leg ze dus op tijd in bed, ook als ze zelf denken nog niet moe te zijn. Ze liften mee op de energie van anderen, maar hebben nou eenmaal minder energie dan de andere types én dus meer slaap nodig.

Reflector kind

Een Reflector kind is heel anders dan andere kinderen. Maar, het wil vaak zo normaal mogelijk zijn. Het past zich dus al snel aan. Lukt het als ouder om te doorzien wanner jouw kind zich té veel aanpast?

Een Reflector kind is heel gevoelig voor de mensen om zich heen, door alle open centers. Jouw kind reflecteert precies hoe de vlag erbij hangt, thuis, op school of met vriendjes. Een veilige omgeving, rust en harmonie gaat je kindje dus ook erg helpen. Maar het is ook slim om je kind al op jonge leeftijd te leren dat het soms emoties van anderen draagt/overneem -en hoe deze weer los te laten. Om zo dicht bij zichzelf te blijven.

Daarnaast is een Reflector kind vaak een denker. Hij/zij heeft veel tijd nodig om tot beslissingen te komen. Een maand, om precies te zijn, want het leeft in ritme van de natuur, in ritme van de maan(d). Jaag een Reflector kind dan ook niet op. Leer het, dat het OK is om niet gelijk te weten wat het wil. Dat het OK is om ‘anders’ te zijn. 

Aan het eind van de dag is het goed voor een Reflector kind om de dag echt af te ronden, door stoom af te blazen, te praten met elkaar (dit is gelijk een goed incheck moment of je kind zich niet te veel aanpast) of nog even te wandelen. Daarna kan het kindje heerlijk slapen.

Herken je je kindje in het energie type? Hopelijk helpt dit je een beetje op weg!

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken