Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Keuzes maken vanuit je Milt (Spleen) centrum

We hebben er allemaal dagelijks mee te maken, het nemen van beslissingen. Kleine keuzes, zoals het kiezen van je broodbeleg, maar ook belangrijke keuzes die grote veranderingen in je leven teweeg brengen. Iets waar je misschien erg naar uitkijkt, omdat je voelt dat het tijd is, maar iets wat tegelijkertijd ook nieuw en spannend is. Inmiddels weten we dat iedereen op een andere manier bepaalt wat goed voelt -afhankelijk van je autoriteit (‘inner authority’ in Human Design).

Sinds ik weet dat mijn Milt (Spleen) mijn beste raadgever is ben ik daar mee gaan experimenteren. Want, hoe doe je dat, intuïtief voelen? Wat nou als het tóch niet klopt? En wat als je gevoel en ratio iets anders blijven aangeven, wie is de sterkste leider? Naar welk stemmetje luister je? 

Het voelt alsof de wereld langzaam weer een beetje open gaat, de pandemie ons weer wat met rust laat, er meer ruimte ontstaat. Ruimte voor verandering en dus ook voor nieuwe keuzes. Ik geniet van de mogelijkheden die zich stapje voor stapje aan ons laten zien. Als Projector observeer ik graag. Dan kijk ik naar de ander of naar de natuur om zo te leren over mijzelf. Ik heb een sterk mind, al zijn mijn hoofdcenters niet gevuld. Als ik mijn design niet had gekend zou ik zweren dat zowel mijn Hoofd als Ajna center gedefinieerd zouden zijn. Dat is echter niet het geval. Sterker nog, ik ben behoorlijk open. Inmiddels geniet ik van die openheid -zeker nu ik weet dat ik de rust altijd weer in mijzelf kan vinden- maar als het gaat om keuzes maken kan dit nogal een uitdaging zijn… 

Zodra er een kans op mijn pad komt, voel ik een vlaag van enthousiasme mijn lichaam binnentreden. Net als vroeger, als de deurbel ging en ik mee werd gevraagd om buiten te spelen. Ik voelde me vereerd en als het even kon zei ik ‘ja’. Dat ik stiekem erg moe was of huiswerk moest maken vertelde ik liever niet. Ik paste mijn planning wel aan want ik had een mooie uitnodiging gekregen. Hier betaalde ik later op de dag een prijs voor maar het was het allemaal waard geweest. Tijdens het buitenspelen voelde ik mij energiek, de moeheid van later nam ik wel voor lief. 

Het blijft een zoektocht om te leven vanuit mijn intuïtie. Toen ik ouder werd, werden de keuzes ingewikkelder dan de vraag of ik wel of niet buiten wilde spelen. Soms verlangde ik naar die eenvoud, maar het volwassen leven dwong mij om mee te groeien. Ik vertelde al eerder dat ik een sterk hoofd heb, met een behoorlijk groot verlangen om te slagen in het leven en ik wilde vooral niet te veel fouten maken. Maar, hoe leer je dan je grenzen ontdekken? En nog belangrijker, naar je grenzen leren lúisteren? 

Dit antwoord bleek nog niet zo makkelijk. Het leven leerde mij, dat ik moest leren vóelen wat goed voor mij was. Met andere woorden: welke levensstijl past het beste bij mijn (open) Design?

Sinds ik weet dat mijn Milt (Spleen) mijn autoriteit is, neem ik het stemmetje wat ik zacht ingefluisterd krijg uiterst serieus. Al moest ik eerst ontdekken wélke van de stemmen die ik hoorde, die van mijn Milt was. Human Design leerde mij dat dit niet degene was die ik het duidelijkst hoorde schreeuwen, maar eentje die zachtjes in de hoek zijn beurt stond af te wachten. Een stem die ik in eerste instantie moest zoeken, maar die steeds hoorbaar werd nadat ik goed had geluisterd en de stilte had opgezocht. Dit stemmetje zal nooit lang aan het woord zijn en maakt gebruik van maar een paar seconde spreekrecht. Dan is het weer aan mij. Vaak genoeg liet mijn hoofd van zich horen om mij ervan te overtuigen dat het toch beter was om ergens nog eens goed over na te denken en voelde mij dan genoodzaakt om van strategie te veranderen. 

Het leren luisteren naar je intuïtie kost tijd. Het is een zoektocht te ontdekken hoe deze stem klinkt, waar je dit in je lichaam voelt en hoe het tot je spreekt. Het kan letterlijk een ‘stem’ zijn die je hoort, maar ook een gevoel, een ingeving, of zelfs een geur zijn. Hoe minder je de ingeving kunt ‘verklaren’, hoe groter de kans dat het je intuïtie is. En weet: chaos zal er bij het maken van een keuze altijd zijn. Simpelweg door bepaalde angsten en conditioneringen waar je mee te dealen hebt. Het helpt om van te voren even stil te staan en aan een situatie terug te denken waarin je een keuze maakte vanuit je Milt centrum en hoe krachtig dit uiteindelijk voelde. We leren immers door ervaringen. En soms is één ervaring voldoende, om ons gedrag te veranderen, om ons het vertrouwen te geven. Dit is namelijk in essentie wat de Milt je hoopt te geven: de kracht en het vertrouwen dat je diep van binnen heel goed aanvoelt welke sprong je mag gaan wagen!

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken