Benieuwd naar JOUW unieke design? Download ons (gratis) stappenplan en ga gelijk aan de slag! DOWNLOAD HIER.

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Wat als jij geen onderbuikgevoel hebt?

Keuzes, keuzes, keuzes. Onderzoek wijst uit dat we er zo’n 35.000 maken per dag. Als je bedenkt dat iedere keuze in potentie je leven voorgoed kan veranderen. Tenminste als je kijkt naar de film Sliding Doors (die uit kwam toen wij net pubers waren en amper wisten dat we een keuze hadden in het leven). De hoofdpersoon in deze film belandt door het wel of niet missen van een trein in twee verschillende plots. Het laat zien hoe het missen van een trein (of een enkele keuze, laten we alsjeblieft ons niet op het spoor van de ‘vrije wil’ begeven) de rest van je leven kan veranderen. Als je nog geen keuzestress had, dan hebben we het je nu vast aangepraat, toch? 

“Your life is a result of the choices you make. So, if you don’t like your life? It is time to start making better choices.”

Mooi! Welkom. Leuk dat je de tijd neemt om deze blog te lezen. Laten we het eerst eens over jou hebben. En dan specifiek over de manier waarop jij die keuzes maakt. Ben jij iemand die voornamelijk keuzes maakt op basis van je verstand of je gevoel? Hart vs. ratio? Hoofd vs. lichaam? En als dat voor jou met je gevoel (of liever gezegd: met je lichaam) is, waar voel je dat dan? In je onderbuik? 

Geen onderbuikgevoel? 

Die laatste vraag klinkt als een open deur. Maar geloof ons, voor ons was dit een van de grootste eye-openers van Human Design. Het blijkt namelijk dat niet iedereen een onderbuikgevoel heeft. Ja, je leest het goed. Niet iedereen heeft een onderbuikgevoel. Er zijn mensen die dit gewoon niet hebben. Sterker nog: daar is Lion er zelf eentje van. Bij het maken van keuzes op gevoel, is zij de eerste die haar hand opsteekt. Maar als als iemand aan haar vraagt: “Wat is je onderbuikgevoel?”. Dan heeft zij werkelijk geen idee waar je het over hebt. Waarom? Omdat zij dit simpelweg niet op die manier voelt. 

Hetzelfde geldt voor keuzes maken vanuit je hart. Het klinkt zo vanzelfsprekend: “Luister naar je hart”. Maar wist je dat dit maar voor 2 tot 4 % (!) van de mensen écht mogelijk is? En dat wij, Ellis en Lion, dit blijkbaar allebei niet kunnen.  

Hoofd vs. lichaam 

We zijn het tegenwoordig zo gewend om keuzes te maken met ons hoofd. We kennen het allemaal. Als we aan de vooravond staan van een belangrijk keuzemoment. Dagen- (soms zelfs) wekenlang zijn we aan het piekeren. Alle scenario’s worden doorlopen. Hele lijstjes met voors- en tegens- worden er tegenaan gegooid. Ons hoofd draait overuren. Het staat te stotteren op het podium, terwijl ons lichaam wordt gedegradeerd tot een plek op de tribune. Maar is dit eigenlijk wel logisch? Want een keuze kan er op papier nog zo goed uit zien; als iets niet goed voelt, dan voelt het niet goed. 

Meer leren over Human Design?
Join dan onze academy!

  1. Download onze gratis handleiding
  2. Leer middels één van onze online cursussen je eigen design te leven

Voelen in je lichaam 

Het is je lichaam dat je de blijdschap van een juiste keuze laat voelen, je lichaam dat je tevredenheid laat ervaren, je lichaam dat je laat voelen dat je leeft. Het is datzelfde lichaam dat te dealen heeft met de consequenties van een verkeerde keuze (frustratie, boosheid, verbitterdheid, etc.). En het is datzelfde lichaam, dat vaak al lang van tevoren weet wat de juiste keuze is. Wist je wat mensen het vaakst zeggen nadat ze een grote, levensveranderende keuze maken (baan opzeggen, relatie verbreken, verhuizen, etc.)? “Ergens heb ik het altijd geweten”. “Iets voelde vanaf het eerste moment al niet goed”. Dus waarom hier niet op voorhand naar luisteren? Maar, waar moét je dan precies naar luisteren? Nou, dat is dus voor iedereen anders! 

Inner authority (beslisser / raadgever)

Human Design stelt dat er vijf verschillende inner authorities (innerlijke beslissers / raadgevers) zijn. Namelijk:

  • Sacraal (onderbuikgevoel);
  • Solar plexus (emotioneel);
  • Spleen / milt (instinctief weten);
  • Ego / heart (luisteren naar je hart);
  • Geen / mentaal (klankborden / wachten).
Keuzes maken | elli-elli

Onze inner authority is te zien als ons kompas. Het is dat wat onze keuzes drijft (of liever gezegd: zou moeten drijven als je jouw design leeft). Dit is niet 1:1 door te vertalen, maar hangt wel samen met de verschillende basistypes. Zo hebben alleen (maar niet alle) generators een ‘onderbuikgevoel’. En zal een reflector nooit over een innerlijke raadgever beschikken. Maar wat betekent dit? En vooral: hoe kun jij met jouw autoriteit op de juiste manier beslissingen nemen? 

Solar plexus (emotioneel) +/- 47%

Emoties. Ze zijn altijd in beweging. Letterlijk in ‘motion’. Als dit jouw autoriteit is, dan is het belangrijk om te weten dat jij (of je je hier nou bewust van bent of niet) je altijd ergens op een piek, in een dal, of ergens daar tussenin bevindt. Het water is bijna nooit helemaal kalm. We kennen allemaal de personen die vanuit boosheid hun relatie beëindigen, vanuit enthousiasme “ja” zeggen, vanuit frustratie de handdoek in de ring gooien of zich laten verleiden een (grote) aankoop te doen. 

Beslissingen maken vanuit een emotie kan voor je werken, maar ook tegen je. Dit noemen we ook wel impulsiviteit. Met andere woorden: je neemt in het moment een emotionele beslissing. 

Heb jij een emotionele autoriteit? Dan is de belangrijkste tip voor jou: slaap er een nachtje over, of beter: slaap er een nachtje of twee, drie over. Wacht tot de golven voorbij zijn -het water weer rustig is- om voor jou de juiste keuze te maken! 

Op de hoogte blijven van onze online cursussen, blogs en podcasts?

Sacraal (onderbuikgevoel) +/- 35% 

Dit is hét welbekende onderbuikgevoel. Hierbij laat je echt je lichaam aan het woord. Of zelfs letterlijk in beweging komen. “Ga je mee een rondje wandelen?” Al voordat je met je hoofd hebt kunnen bedenken welk weer het is, of je tijd hebt en of je überhaupt zin hebt in wandelen, heeft je lichaam al gereageerd. Kom je direct in beweging (en spring je misschien zelfs letterlijk op van je stoel)? Reken dan maar dat dat een ‘ja’ is! Kom je niet in beweging, dan is het eigenlijk gewoon een ‘nee’. Hoeveel redenen je daarna ook kunt bedenken om wel mee te gaan; het antwoord is en blijft ‘nee’. 

In andere gevallen is de reactie wat subtieler. In dat geval communiceert je onderbuikgevoel met geluidjes. Is je eerste reactie: “ah hah”, dan zegt je lichaam ‘ja!’. Reageer je met “uhmm”, dan is het antwoord simpelweg ‘nee’. En twijfel? Dit is altijd een ‘nee’. 

Vind je het moeilijk om deze signalen van je lichaam te horen? Oefen hier dan mee met simpele ja/nee-vragen. Bijvoorbeeld als je voor een schap staat in de supermarkt. Staar je niet blind op de eindeloze zee aan mogelijkheden (zo haal je tegenwoordig niet even snel een reep chocolade, maar zijn er alleen hierin al zo’n 99 soorten om uit te kiezen?!). Kies een optie en stel jezelf vervolgens een simpele ja/nee vraag. Dus niet: “Wil ik melk, puur of wit?” Maar: wil ik pure chocolade? Ja/nee. 

Spleen / milt (instinctief weten) +/- 11%

Instinctief weten is simpelweg weten. Weten wat je moet doen, wanneer je dat moet doen en hoe je dat moet doen. Het is een vorm van weten die er gewoon is. Je milt vertelt je letterlijk hoe te overleven. 

De stem van ons instinct is duidelijk, maar zacht. En dus makkelijk te missen. Als dit jouw autoriteit is, dan doe je er goed aan om hier (weer) naar te (leren) luisteren. Maar let op: je instinct reageert maar één keer. Het vertelt je één keer welke keuze je mag maken. Zoek dus niet naar bevestiging en vraag het niet opnieuw. Je zal het niet krijgen. Vertrouw op het eerste antwoord dat je krijgt. Het zal het juiste zijn.  

G-center (luisteren naar je hart) +/- 2%

Luisteren naar je hart! Dit is de enige pure vorm van luisteren naar je hart. Het hart kent geen negatieve gevoelens als angst, jaloezie, boosheid. Het hart kent alleen maar warmte en liefde. Het G-center werkt als een kompas, wat je altijd de juiste kant op stuurt. Het brengt de situaties, omstandigheden en mensen op je pad die jou verder helpen.

Als dit center gaat stromen en je letterlijk de motivatie voelt om iets te doen, dan doe je wat je hart je ingeeft. Vind je het lastig om dit te voelen? Leg dan je hand op je hart. Sluit je ogen en adem een keertje diep in: “Wat is het wat je hart je wil vertellen?”

“Life is a matter of choices and every choice you make makes you.”

– John C. Maxwell

Heart (willpower) +/- 2%

Het heart-center (ego-centrum) werkt vergelijkbaar met het G-center. Omdat je willpower komt vanuit je ‘heart’ en we hierboven eigenlijk als luisteren naar je hart hebben besproken, klinkt dit wellicht tegenstrijdig. Maar je heart-center is in Human Design het centrum van willpower. Dit wordt ook wel “the seat of the ego” genoemd. Dus waar het G-center liefde ís, gaat het ego buiten zichzelf op zoek naar liefde: waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En dit mag alles zijn: geld, succes, status, macht etc. Klinkt een tikkeltje egoïstisch? En dat is het in eerste instantie misschien ook. Maar niet is minder waar. Geld is een middel en daarmee kun je alsnog de wereld verbeteren. Het is alleen wel waar jij in eerste instantie energie van krijgt, wat jou ‘aan’ zet. Dus go for it 😉

Oftewel: dit center nodigt je uit om écht (zonder voorbehoud en zonder gêne) te voelen wat goed is voor jou. “Wat maakt mij gelukkig?”, “Waar haal ik voldoening uit?”, “Waar verlang ik écht naar?”. Een goede manier om hierachter te komen is deze vragen te bespreken met anderen. Als je jezelf hoort praten, dan merk je vaak vanzelf wat goed is voor jou. 

Geen / mentaal (klankborden / wachten)

Dit is de inner authority van reflectors. Het niet beschikken over een interne raadgever, betekent niet dat je geen beslissingen kunt nemen. Integendeel! Wel is het advies om te wachten met het nemen van beslissingen. De strategie van een reflector is: het afwachten van een maancyclus. Oftewel: wacht een maand, tot alle pieken en dalen voorbij zijn. Net zolang tot het juiste antwoord boven komt drijven. 

Een andere manier om hierbij te komen is klankborden. Bespreek een belangrijke keuze met zoveel mogelijk mensen. Uiteindelijk zal je jezelf in herhaling horen vallen en letterlijk horen zeggen wat voor jou de beste keuze is. 

Onderbuikgevoel? Niet nodig! 

Dus: ook zonder onderbuikgevoel kun je best een prima leven hebben. Zolang je maar weet wat jouw innerlijke beslisser / raadgever is en belangrijker nog: je hier (weer) naar leert te luisteren! 

Op de hoogte blijven van onze online cursussen, e-books, blogs en podcasts?