Jezelf zijn. Het klinkt zo diep, zo krachtig, zo waar. En zo leeg tegelijk. Door het gemak waarmee we het eens in de zoveel tijd tegen onszelf zeggen. Of als gevraagd (of zelfs ongevraagd) advies naar ons hoofd geslingerd krijgen: “Wees gewoon jezelf”. Maar wat is dat eigenlijk? Jezelf zijn? Wanneer ben je dat? Kun je dat ooit echt zijn? En omgedraaid: kun je dat ook niét zijn?
Human Design is een tool die jou helpt om dichterbij jezelf te komen. Waarom je dat zou willen? Jezelf zijn is volgens wetenschappers het gevoel dat ons brein linkt aan alle positieve emoties die er maar zijn (blijdschap, verliefdheid, tevredenheid). En of we er nou lang of kort over praten, is dat in the end niet gewoon wat we allemaal willen?
Wie ben ik?
Het komt neer op de grote vraag in het leven: “Wie ben ik?”. De vraag waar wij mensen als sinds het ontstaan van de mensheid ons hoofd over breken.
En ja, wij dachten, daar gaan wij één van onze eerste blogs aan wijden. Gewoon. Om rustig te beginnen. Om het makkelijk, positief en luchtig te houden. Althans, dat proberen we. Maar we beloven niets. Alleen maar dat het na deze blog allemaal een stuk makkelijker (en leuker) wordt! Dus lees vooral verder en hold on (ook als het allemaal wat minder gezellig wordt, we beloven je dat we positief eindigen).
“Wie ben ik?” Een vraag die bij mij gelijk nog méér vragen oproept: want ben ik meer of minder mijzelf als ik op hoge hakken in een boardroom sta te presenteren, dan wanneer ik met vriendinnen op een festival sta te dansen of wanneer ik zit te mediteren op een bergtop in Nepal?
Ik ben niet in elke situatie precies dezelfde persoon, ik gedraag mij niet in elke situatie precies hetzelfde, maar ik voel mij wel als mijzelf. Vormen al deze versies samen ‘mij’? En wat als ik AL die versies ben? Hoe vind ik dan een baan, partner of woonplek, die bij al deze versies van mij passen? ERROR!
Wie ben ik niet?
Wie we zijn verwarren we nogal eens met wat we doen. Neem bijvoorbeeld een ‘doodgewone’ voorstelronde, met als ‘simpele’ opdracht: stel jezelf even kort voor, wie ben jij? Of bijvoorbeeld bij het installeren van een dating-app, waarbij wordt gevraagd jezelf in een paar regels te omschrijven.
Standaard begint deze ‘struggle’ met: “Ik ben… <naam>”. Maar wat zegt een naam? We zeggen niet voor niets: what’s in the name? Omdat een naam eigenlijk niets meer en niets minder is dan een simpele aanwijzer. Een verzameling letters, die zonder duiding vrij leeg is. Want wat maakt Ellis tot Ellis en Lion tot Lion? En hoe vertaal je dat in woorden?
Goed, verder met de invuloefening, wat kun je nog meer zeggen. Hoe oud je bent? Waar je woont? En uiteraard wat je (voor werk) doet. Maar wat als je even geen werk hebt? Ben je dan ineens niemand meer? We zijn zo gewend om onszelf te identificeren met wat we doen, dat we soms uit het oog verliezen dat we meer zijn dan dat. Maar wat dan?
Bewustzijn, puur bewustzijn
Gelukkig zijn we niet de eersten die over deze vraag nadenken. Sri Ramana Maharshi, ging in meditatie op zoek naar het antwoord. Zijn insteek? We kunnen alleen maar ontdekken wat we zijn, door te bepalen wat we niét zijn. We zijn niet ons lichaam (want dat vergaat), we zijn niet onze mind (wat die verandert constant), we zijn niet onze emoties (want ook dit -zeker voor ons als vrouwen- verandert constant), we zijn niet onze gedachten (want als we onze gedachten zijn, wat is het dan wat onze gedachten ziet veranderen?).
Ik héb inzichten en opvattingen, maar ik bén ze niet. Ik heb allerlei emoties, maar ik bén ze niet. Ik héb allerlei gedachten, maar ik bén ze niet. Wat je dan wel bent? We zijn niets meer en niets minder dan bewustzijn. Puur bewustzijn. OK… leuk, Sri Ramana Maharshi, dat ik bewustzijn ben. Maar wat is dat in godsnaam?!
Voor de meditatie-liefhebbers onder ons: je bewustzijn is dat wat er overblijft, nadat je in een meditatie al je gedachten op symbolische ‘wolkjes’ hebt weggestuurd. Voor degenen die niet mediteren (of liever gezegd; in het dagelijks leven), is dat bewustzijn het beste te vergelijken met ‘ons stemmetje’.
Het is dat stemmetje, of soms zelfs knagende gevoel (we noemen het veelal intuïtie of onderbuikgevoel), dat ons vanaf het eerste moment vertelt of een keuze wel of niet goed is. Waarvan we vaak achteraf zeggen: “Iets voelde vanaf het begin al niet goed”, of: “Diep van binnen…”, of “Ergens heb ik het altijd geweten”. Herkenbaar, anyone?
Ons stemmetje
Dat knagende gevoel of stemmetje, zit ons voor ons gevoel vaak in de weg, Het is iets waar we het liefste van af willen. In ons hoofd hebben we allang besloten dat we iets willen (doen), omdat we hebben ‘bedacht’ dat het goed voor ons is. Maar waarom voelt het dan niet goed?
Het antwoord is simpel: omdat datgene wat je denkt niet in overeenstemming is met wat je voelt. Met wie jij bent. Oftewel: je kunt met je hoofd alles nog zo goed hebben bedacht, als je het niet voelt, dan voel je het niet. Punt.
Of zoals Acda & De Munnik het in de jaren ’90 treffend zongen: “Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest. Ik ben de gangmaker op het verkeerde feest”. Als je de gangmaker op het verkeerde feest bent, dan kun je uren in de spiegel kijken, de allerbeste taart bakken, alle toeters en bellen tevoorschijn toveren, zo hard zingen dat je de volgende dag niet meer kunt praten.
Kortom: je kunt alles doen om het te laten werken, er alle energie van de wereld in stoppen, maar het feest komt niet op gang. Het komt simpelweg niet op gang.
Wij zijn alles!
Voor degenen die hier nooit zo diep over hebben nagedacht, kan het bovenstaande verwarrend zijn. En misschien zelfs meer vragen oproepen dan antwoorden geven. Maar het één sluit het ander niet uit.
We mogen dan misschien dat bewustzijn (of stemmetje) zijn, dat betekent niet dat we de rest (alles waarvan je misschien tot een uur geleden dacht dat je het was) niet bent. We zijn het allemaal net zoveel wel, als dat we het niet zijn.
Strikt genomen kun je dus niet niet-jezelf zijn en is elke rol (of het nu die van vriendin, werknemer, dochter, moeder, etc. is) en elk moment van de dag, net zoveel wie wij zijn, als dat we het niet zijn.
Het zijn allemaal onderdelen, die deel uitmaken van het geheel. Van jou. Ze vormen samen jou, maar niets van deze onderdelen omvat het geheel: JOU. En daarbij is niets van die onderdelen constant. Wie jij bent verandert van moment tot moment.
Oftewel: jij bent de optelsom van alles wat je ziet en wat je niet ziet. Alles wat er nu is, dat wat er is geweest en gaat zijn. Dit is niet in woorden te vatten, maar alleen maar te leven.
Maak de juiste keuzes
Jezelf zijn is daarmee niets meer en niets minder dan keer op keer de juiste keuzes maken voor jezelf. Wat de juiste keuzes zijn? Dat zijn de keuzes waarbij alles wat wij doen, denken en voelen in overeenstemming is.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar geloof ons: als je leert om naar dat stemmetje te luisteren, is dat een stuk leuker en makkelijker dan je denkt!
En dat is goed nieuws! Want dat betekent dat je om dichterbij jezelf te blijven (en jezelf te zijn) niet je baan op te zeggen of je hele leven hoeft om te gooien. Een keertje ‘nee’ zeggen als iemand je iets vraagt, waar je eigenlijk (stiekem) geen zin in hebt, is al genoeg!
Start je eigen Human Design experiment
- Ontdek je Human Design chart
- Download ons gratis stappenplan
- Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
- Leer je design leven middels onze sessies of één van onze online cursussen
- Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken
Op de hoogte blijven van nieuwe producten en ander leuk nieuws? Schrijf je in voor de School of Human Design nieuwsbrief.