Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

1. Wat is Human Design?

Human Design is een systeem dat inzicht geeft in jouw kwaliteiten en valkuilen. Het geeft inzicht in de manier waarop jij bent geprogrammeerd, wat jou uniek maakt als mens en wat het beste bij jou past. Hiermee helpt het je om de beste versie van jezelf te worden, namelijk: jezelf. 

Ieder mens is uniek

Velen van ons hebben ons leven ingericht zoals dat van ons wordt verwacht, we moeten overal goed in zijn en we streven allemaal ongeveer hetzelfde na (we willen allemaal een goede baan, de wereld over reizen, een fijn huis, een druk sociaal leven, op de hoogte zijn van wat er in de wereld gebeurt, een strak lichaam, een goede moeder zijn en nog veel meer). We passen ons aan, omdat we bang zijn om anders te zijn of simpelweg omdat we niet beter weten. Maar als dit de bedoeling zou zijn, waarom heeft iedereen bij de geboorte dan iets anders meegekregen?

“Be yourself, everyone else is already taken.”

– Oscar Wilde

Jouw persoonlijke chart

Op basis van je geboortedatum, -tijd en -plaats kan jouw unieke design berekend worden; jouw unieke blauwdruk. Deze blauwdruk geeft inzichten over jezelf en is daarmee een tool voor zelfonderzoek. Download hier gratis jouw chart.

Gecombineerd model

Human Design is een model, waarin de belangrijkste spirituele leringen (astrologie, het chakra-systeem, de Kaballah en I-Ching), samen komen met de wetenschap (kwantumfysica, biochemie, genetica en sterrenkunde). Het is een complex systeem, wat de belangrijkste, vaak eeuwenoude inzichten (uit zowel de Westerse als Oosterse wereld) combineert. 

Het is het model waarin het natuurlijke (wetenschap) en bovennatuurlijke (mystiek) samen komen. Wat ons het meest geavanceerde en gedetailleerde inzicht geeft in de ‘werking van de mens’. En daarmee in onszelf. 

Jouw unieke rol

Human Design gaat er vanuit dat ieder mens uniek is en zijn / haar eigen rol heeft in het geheel. Deze rol wordt dus bepaald op het moment van geboorte. Betekent dit dat je rol – en dus eigenlijk je lot – al vastligt bij je geboorte? Zeker niet! Andere rollen kosten alleen meer moeite en energie en je zult meer weerstand ervaren. 

Dus wil jij meer rust ervaren, meer balans, plezier, flow en energie? Leer dan met onze hulp je eigen design te lezen én te leven.

2. Wat kan ik met Human Design?

Human Design biedt een handleiding, die helpt een antwoord te vinden op de fundamentele vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat kan ik niet (of zoals wij liever zeggen: waar ben ik niet voor gemaakt)? Een basis van waaruit je zelf verder kunt experimenteren. 

Geloof niet, experimenteer! 

Human Design is een tool. Je hoeft er niets voor te geloven. En je hoeft het niet als waarheid aan te nemen. En je er moet er al helemaal niet op blindstaren. Zoals Buddha al zei: “alleen een ‘fool’ blijft kijken naar de vinger, in plaats van naar datgene waar de vinger naar wijst.”

“I am a finger pointing to the moon. Don’t look at me; look at the moon.

– Buddha

Hoe het dan wel te gebruiken? Zie het als een navigatiesysteem, dat jou kan helpen om de weg naar jezelf weer terug te vinden. Je kunt het ook zelf proberen de weg te vinden, met een kompas of ouderwetse routekaart, maar met een navigatiesysteem gaat dit vaak toch net iets sneller en makkelijker. 

Jij zit aan het stuur

En stuurt het je een kant op die je niet op wilt? Dan bepaal jij alsnog helemaal zelf of jij die weg in slaat of niet. Human Design legt niets op, maar daagt je uit om stap voor stap te ontdekken, wat werkt voor jou en wat niet. Gebruik het om te groeien, te experimenteren en vooral: om de beste versie van jezelf te worden, namelijk: jezelf. 

Bodygraph voorbeeld School of Human Design

3. Hoe is een Human Design chart opgebouwd?

Op basis van je geboortedatum, -tijd en -plaats kan jouw unieke design berekend worden; jouw unieke blauwdruk. Ben jij benieuwd naar jouw chart? Download hier (op onze website) gratis je chart!

Human Design body chart

Deze blauwdruk bestaat uit negen centra, 36 kanalen en 64 poorten. Een Human Design body chart laat verder zien tot:

 • Welke van de vijf basistypes jij behoort (type);
 • Welke strategie daarbij hoort (strategy);
 • Hoe jij het beste keuzes kunt maken (inner authority);
 • Voor welke rol je bestemd bent in het leven en hoe je je leven leeft samen met anderen (profile);
 • Hoe energie tussen jou en anderen beweegt en wat je zoekt in een ander (definition);
 • Waarom je hier bent en of je een persoonlijke of een Wereldse purpose / missie hebt (incarnation cross);
 • Welke emotie je voelt als je niet je design leeft (not-self theme). 

Vervolgens kijk je ook of de negen centra zijn ingekleurd (of niet), welke kanalen zijn geactiveerd (of niet) en welke 64 poorten een rol spelen in jouw leven (of niet).

Hadden we al gezegd dat Human Design een complex systeem is? 

4. Waarom een tool voor iets wat eigenlijk al in mij zit?

Hoe vaak heb jij het al gehoord (of gedacht misschien wel): “Luister gewoon naar je gevoel” of “wees gewoon jezelf”. Waarom is dat wat zo makkelijk lijkt – en misschien wel zou moeten zijn – voor velen van ons juist zo moeilijk? 

Invloeden van buitenaf

Dat komt omdat we leven in een wereld die constant verandert en waarin ook onze rol aan verandering onderhevig is. Wie wij zijn, is niet los te zien van onze omgeving. Grote kans dat – als je dit leest – het voor jou soms zelfs letterlijk lastig is om te voelen wie jij bent, welke emoties van jou zijn en wat van de ander is en welke keuzes je maakt omdat jij dat diep van binnen wilt, of omdat je (onbewust) denkt dat dat is wat je omgeving verwacht. 

Conditionering

Van kinds af aan heeft onze omgeving invloed op wie wij zijn. Al onze ervaringen (positief of negatief) vormen ons kader. We leren wat goed en slecht is en hoe wij ons moeten gedragen, om succesvol te zijn of om goedkeuring te krijgen van anderen. 

Dit aangeleerde gedrag, wordt ook wel conditionering genoemd. Zie het als een ui, waarin de kern is wie jij diep van binnen bent. En waarbij de buitenste schil weerspiegelt wat jij van jezelf laat zien. De lagen die hier tussen zitten, bevatten een aaneenschakeling van bewuste en onbewuste patronen. En staan tussen jouw diepste kern (jouw zelf) en wat jij daarvan laat zien aan de buitenwereld.

Moeten, moeten, moeten 

We leven in een wereld waarin we alles maar moeten kunnen en overal goed in moeten zijn. Daar komt bij dat ons hele schoolsysteem zelfs zo is ingericht, dat iedereen aan dezelfde standaard moet voldoen. We moeten als kind al goed zijn in zowel taal als rekenen. En als we in een van beide niet mee kunnen komen, dan gaan we toch gewoon naar bijles om het bij te spijkeren? En als we niet de hele dag rustig aan een tafeltje kunnen zitten, dan worden we gediagnosticeerd met ADHD en gaan we toch gewoon aan de ritalin? 

Later, in het werkende leven, zetten we dit patroon voort. Hebben we niet de energie om aan onze dag te beginnen, dan nemen we toch gewoon een extra kop koffie? En als we aan het einde van de week gek worden van het binnen zitten, dan nemen we op de vrijdagmiddagborrel toch een extra biertje om alles weer te vergeten? 

“We can never obtain peace in the outer world until we make peace with ourselves.”

– Dalai Lama

Burned-out

Onze levensenergie bevindt zich in onze kern en manifesteert zich vervolgens aan de buitenkant. Deze stroom van energie is het krachtigst als binnen- en buitenkant overeenkomen. En wordt zwakker en zwakker, naarmate de afstand tussen onze kern en buitenkant groter wordt. Zie het als een stromende waterval. Als het water in een rechte lijn naar beneden stroomt, zal de stroming het sterkst zijn. Wanneer er allerlei omwegen, aftakkingen en blokkades zijn, zal er steeds minder water overblijven. Tot het water op een dag stopt met stromen. En je letterlijk bent opgebrand. 

In dit proces verliezen we stapje voor stapje onze authenticiteit. En dat is zonde! Want jij bent niet gemaakt om te zijn als alle anderen. Jij bent gemaakt om jou te zijn.

5. Wat maakt Human Design uniek? 

Met Human Design heb jij een tool in handen, dat jou een kijkje geeft in jouw diepste zelf. Dit in tegenstelling tot de meeste andere tools, die andersom werken. Zo zijn er oneindig veel tools die inzicht geven in de bewuste en onbewuste patronen die we in de loop van ons leven hebben opgebouwd. In hoe we deze beperkende overtuigingen los kunnen laten of veranderen. En die er daarmee vanuit gaan dat we niet goed zijn zoals we nu zijn. Of dat we ‘geheeld’ moeten worden. 

Het begint bij jou!

Human Design werkt van binnenuit. Wie jij van binnen bent, vormt het startpunt. Daarom geloven wij niet in een eenmalige reading. Maar juist in de kracht van stap voor stap zelf onderzoeken wat voor jou werkt en wat niet. Experimenteren, ervaren dat het werkt, overnemen (of niet). Jij bepaalt wat je wilt meenemen en wat niet.

“Absorb what is useful, discard what is useless and add what is specifically your own.”

– Bruce Lee

Het enige wat je nodig hebt is een open houding. En een bepaalde mate van nieuwsgierigheid om zelf op onderzoek te gaan naar wie jij bent! 

Op het juiste moment

En vergeet niet: iets wat jou vandaag niet aanspreekt, doet dat misschien morgen wel. Er is niets veranderlijker dan de mens. We nodigen je uit om niet tegen deze veranderlijkheid te vechten, maar om het te omarmen. En erop te vertrouwen dat alles op het juiste moment komt. Voel je Human Design nu niet? Kom dan later terug! 

6. Waar komt Human Design vandaan?

Al sinds er mensen zijn, proberen wij (de één meer dan de ander) een antwoord te krijgen op de fundamentele vragen in het leven: Wie zijn wij? Waarom zijn we hier? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? En wat is ons doel hier? 

Antwoorden op fundamentele vragen 

Zowel door middel van wetenschap (het meest geaccepteerd in het Westen), als spiritualiteit (van origine voornamelijk in het Oosten beoefend) proberen we hier antwoorden op te krijgen. Waar een wetenschapper op zoek gaat naar puzzelstukjes en feitelijk bewijs, zoekt een spiritueel persoon het antwoord in het oneindige, in datgene wat alles overstijgt. Beiden zullen de waarheid nooit helemaal vinden, maar komen wel steeds dichter bij de realiteit. 

Wetenschap & Spiritualiteit

Human Design is het huwelijk tussen wetenschap en spiritualiteit. Het model, waarin de belangrijkste leringen uit beide samen komen. Daarmee is het het meest geavanceerde model ter wereld, dat inzicht geeft in hoe wij als mens werken. 

En hoe complex en spot-on het ook is, uiteindelijk is het hele systeem gewoon uit de lucht komen vallen. Toen Robert Alan Krakower (Ra Uru Hu) in 1987 op Ibiza een bijzondere ingeving kreeg. De ondernemer -met een achtergrond in natuurkunde- had niet eerder een dergelijke ervaring gehad (hij wist zelfs zijn sterrenbeeld niet), maar kreeg daar op Ibiza in acht dagen het hele Human Design systeem door van iets wat door hem later ‘De Stem’ werd genoemd (tot zover het mystieke randje van Human Design). 

Validatie van het systeem Human Design

De jaren die daarop volgden, gebruikte hij om het systeem verder uit te werken. Om de natuurkundige formule die aan het systeem ten grondslag ligt te ontwikkelen en vooral om te toetsen. Want ondanks dat hij direct voelde dat dat wat hij had ontvangen objectief waar was, hij kon het met zijn natuurkundige (wetenschappelijke) achtergrond pas voor waarheid aannemen toen hij zoveel charts had bekeken dat hij er niet meer omheen kon en ook de ‘statistieken’ bevestigden dat het klopte.

Dit laatste hebben wij ook zelf gedaan. De eerste tientallen charts voelden -hoe kloppend ook- voor ons als toevalstreffers. Maar wat is de houdbaarheid van het concept toeval, als iets keer op keer kloppend blijkt te zijn?

7. Wat zegt mijn geboortetijdstip over mij?

Kort antwoord: veel meer dan je denkt!

Lang antwoord: er is eigenlijk geen beknopt lang antwoord te geven, maar vooruit, we proberen het toch: 

Astrologie & I-Ching

Astrologie (zie het volgende punt voor een beknopte uitleg) en de Chinese I-Ching zijn beide systemen, die aan de hand van het moment van geboorte, bepaalde karaktereigenschappen toekennen aan mensen. Beide systemen bestaan al duizenden jaren. En zijn in de loop van het bestaan verder aangescherpt en getoetst. Voor veel mensen is het voldoende om zelf de overeenkomsten te zien en ervaren (“Ik voel dus ik ben”). Anderen willen eerst een logische verklaring zien (“Ik denk dus ik ben”). Deze is in het geval van Human Design te vinden in neutrino’s.

Quantumfysica

Stel: je hebt iets wat heel klein is. Dat deel je net zo vaak tot het zo klein is -inmiddels is er met het blote oog al lang niets meer te zien- totdat er niets meer te delen valt. Het resultaat: een atoom. Lange tijd hebben we gedacht dat dit het kleinste was dat er bestond. De ontdekking van nog kleinere deeltjes, neutrino’s, was en is daarom nog steeds een grote doorbraak. Sinds eind jaren 90 wordt verwacht dat de ontdekking van neutrino’s dé grote natuurkundige vragen kan beantwoorden. 

Alles is energie 

Een neutrino haalt zo ongeveer de snelheid van licht en is zo klein dat het overal doorheen kan bewegen: van planeten tot aan de diepste cel in ons lichaam. Human Design gaat uit van de theorie dat neutrino’s informatie bevatten, die gelinkt zijn aan het exacte moment van geboorte (en de drie maanden ervoor).

If you want to understand the universe think in terms of energy, frequency and vibration.”

– Nikola Tesla

Imprint bij geboorte

Deze theorie is gebaseerd op het idee dat neutrino’s massa bevatten. Iets wat pas recentelijk door de wetenschap is ontdekt en bevestigd. Nog altijd is een groot deel van het universum niet door de wetenschap te verklaren. Human Design gaat er vanuit dat dit deel wordt opgevuld door neutrino’s. En dat deze neutrino’s letterlijk bij onze geboorte een stempel drukken: een blauwdruk. 

Deze blauwdruk (de manier waarop we geprogrammeerd zijn) is te zien als een basisinstelling. Een basis die bepalend is voor de manier waarop energie (in de vorm van neutrino’s) door ons lichaam stroomt. Ofwel: volgen deze deeltjes de weg van de minste weerstand, of niet?

Ellis & Lion

8. Wat is het belangrijkste verschil tussen Human Design en astrologie? 

Astrologie gaat uit van 12 hoofdtekens; de sterrenbeelden. Veel mensen komen niet verder dan deze 12 en concluderen dat astrologie onzin is. Logisch. Het zou ook een beetje gek zijn als alle mensen onder te verdelen zijn in 12 categorieën. Wel zijn er bepaalde eigenschappen, die in meerdere of in mindere mate aanwezig zijn. 

Daar komt bij dat het sterrenbeeld eigenlijk niet los gezien kan worden van het totale plaatje. Zo zijn er naast het sterrenbeeld (de zon, het centrum van het zonnestelsel, wat staat voor onze ‘ik’) nog 11 andere planeten die van invloed zijn. Die planeten staan allen symbool voor een deel van onszelf (zo staat bijvoorbeeld de maan voor ons gevoel, Mercurius voor hoe we denken en spreken, Venus voor hoe we zijn in relaties, etc.). Door naar de posities van al deze planeten te kijken, krijg je al een veel completer beeld. 

Human Design

Human Design een meer ‘grounded’ en praktische benadering. Het is een model dat is echt bedoeld om mee te gaan experimenteren. Waar astrologie meer symbolisch is en een meer verhalende uitleg geeft van karaktereigenschappen, gedragstendensen, angsten, verlangens en drijfveren tot richtingen die het leven zou kunnen gaan, geeft Human Design ook gelijk praktische handvaten, waarmee je letterlijk (weer) in je lichaam leert te voelen. Dit helpt je heel concreet bij het maken van beslissingen in het dagelijks leven.

Ook mechanisch is er een verschil. Waar in astrologie de planeten in huizen vallen (dit zijn er 12 -net zoals de sterrenbeelden), werkt Human Design met poorten (de 64 poorten van de I-Ching). Dit zorgt ervoor dat er nog veel meer combinaties mogelijk zijn (zie alleen al de 768 verschillende incarnatie kruizen), wat een nog unieker en gedetailleerder beeld schetst van wie jij bent en wat je hier komt doen. 

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

 1. Ontdek je Human Design chart
 2. Download ons gratis stappenplan
 3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
 4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen