Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Hoe jouw Environment werkt in de praktijk

Hoewel ‘Environment’ een verdiepende laag van Human Design is, is de juiste omgeving ontzettend belangrijk. Wanneer jij je in de juiste omgeving bevindt, zal je merken dat de energie in je lijf gaat stromen. Dat het makkelijker wordt om je strategie en autoriteit te volgen. De juiste omgeving is een plek die jou voedt, inspireert, motiveert én die jou zelfs kan helen. Maar hoe werkt jouw ideale omgeving nou in de praktijk?

In Human Design zijn er 6 verschillende omgevingen, waarvan er één het beste werkt voor jou. Het gaat om Caves (grotten), Markets (markten), Kitchens (keukens), Mountains (bergen), Valleys (valleien) en Shores (de kustlijnen). Download je chart via School of Human Design om te ontdekken wat jouw Environment is.

Caves

Wanneer je Caves als omgeving hebt, voel jij je het meest op je gemak in een omgeving met bescherming. Dit kan letterlijk een ruimte zijn waar je je in terug kan trekken, jouw ‘grot’. Een ruimte die je op slot kunt doen of in ieder geval goed kunt afsluiten voor de buitenwereld. Waar je ongestoord kunt zitten, ongestoord kunt zijn. Het is belangrijk je af en toe af te zonderen van de wereld om je op te kunnen laden. Heb jij behoefte aan wat rust? Zoek het donker op! Zo zou je overdag even je gordijnen dicht kunnen doen, of je even opsluiten op een plek met weinig ramen, zoals de badkamer of wellicht je auto, waarmee je even een stukje gaat rijden. Echt ontspannen doe jij op een plek waar je je veilig voelt. Mocht je komende week afspraken hebben, kijk dan of je ervoor kan zorgen dat je overzicht kan houden over de ruimte. Ga zitten op een plek waar jij je van nature tot aangetrokken voelt, misschien wel een plekje met je rug tegen de muur. Alles zodat jij je op je gemak voelt. Met de rug tegen de muur heb jij het gevoel dat je overzicht hebt en controle, over wie er in en uit gaat.

Markets

Wanneer je Markets hebt als omgeving, dan houd je van de levendigheid om je heen. Je hebt graag iets te kiezen en vind het fijn om geprikkeld te worden. Wanneer jij hierin wordt uitgedaagd, voel je de energie stromen in je lichaam. In de drukte van een stad voel jij je thuis. Voel je dat je ergens helemaal tot aangetrokken wordt? Geef je er dan aan over! Het is heel gezond om je helemaal te verliezen in iets waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Houd je van koken? Maak een gerecht waarbij je alle ingrediënten op de markt bij elkaar moet zoeken en geniet van alle sensaties die je opdoet. Of ga een dagje lekker winkelen. Het kan zijn dat je behoeften veranderen naarmate het seizoen veranderd. Dingen de je eerder lekker vond, kunnen ineens minder aantrekkelijk zijn. Geef je over aan deze bewegelijkheid, het past bij jou en het is zelfs gezond hiernaar te luisteren. Dit betekent ook dat je favoriete plekken, ineens niet meer zo favoriet voelen. Market mensen zullen altijd een balans zoeken tussen de spanning van een nieuwe hotspot en je persoonlijke voorkeur of favoriet.

Kitchens

Wanneer je Kitchens als omgeving hebt, dan gaat jouw systeem helemaal aan bij (nieuwe) ontmoetingen. Je gedijt goed op een plek waar er veel reuring is en creativiteit. Je houdt van deze speelsheid en de chemie die je ziet ontstaan wanneer mensen samenkomen. Zoek komende week mensen op waar jij je fijn bij voelt en laad je op aan dit contact. Zorg voor spontane ontmoetingen met bekenden of ga juist naar plekken waar je onbekende (nieuwe) mensen kunt ontmoeten. Jouw omgeving gaat heel erg over het creëren van iets nieuws, iets wat het oude overstijgt. Ga er komende week eens op uit, en ga naar een plek waar je mensen tegen het lijf kan lopen. Maak een praatje met de eigenaar van het leuke koffietentje op de hoek, of zoek een open plek waar je kan zitten en naar mensen kan kijken. Een leuke workshop of belletje met een vriend of vriendin is ook aan te raden. Of ga een dag samen werken met anderen; niet in teams- of groepsverband, maar samen aan je eigen ding. Je zal de energie in je lichaam voelen stromen, waardoor de ander erg graag bij je is.

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Mountains

Mountains staat uiteraard voor hoogtes, dat zal je vast niet verbazen. Hoe hoger, hoe beter. Dit alles heeft te maken met het perspectief wat veranderd wanneer je van de grond bent. Vanuit dit perspectief kunnen er dingen stromen en vanuit daar kunnen er nieuwe inzichten ontstaan. Heb jij Mountains als omgeving? Dan is het belangrijk dat jij af en toe afstand neemt van de mensen om je heen om ruimte te creëren. Daarnaast ben je erg gevoelig voor zuurstof, vandaar dat de hoogte invloed heeft op jouw systeem. Zingen, of yoga, waarin de nadruk ligt op ademwerk, zou ontzettend goed voor jou zijn. Of laat gerust je stem horen, wanneer je lekker staat te douchen. Onthoud dat ‘alleen-tijd’ essentieel is om bij te komen. Maak komende week eens een wandeling, in je eentje, en ga opzoek naar het hoogste punt. Neem de ervaring en het uitzicht in je op en voel de kracht van deze ‘overview’. Je zal je rustiger voelen.

Valleys

Wanneer je Design Valleys aangeeft, dan kom jij het meest tot rust wanneer je met beide benen op de grond staat. Een vallei is een vlakte tussen de bergen en heuvels in. Je houd ervan de omgeving in je op te nemen en van plekken waar je alles goed mee kan krijgen. Een vallei voelt als een bron, de plek waar mensen samenkomen om informatie uit te wisselen en om dingen aan elkaar te verkopen. Een centrale plek, waar jij graag bent. Je krijgt, net als mensen met Market als omgeving, energie van plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Je hoeft niet perse mee te doen, er naar kijken als toeschouwer is voor jou al voldoende om je op te laden. Ook de akoestiek van een ruimte en openheid zijn voor jou erg belangrijk. Je zal je ingesloten voelen op plekken waar weinig licht naar binnen schijnt. Mocht je je onprettig voelen in de omgeving waar je je bevindt, je koptelefoon opzetten kan helpen om rustig te worden. Probeer het maar eens!

Shores

Shores gaat over de scheidslijn waar twee omgevingen samen komen (bijvoorbeeld het water en het strand). Voor jou is het dus belangrijk dat je twee verschillende ruimtes kan zien. Letterlijk de scheiding tussen het ene, bijvoorbeeld binnen, en het andere, bijvoorbeeld buiten. Werken naast een raam is daarom perfect voor jou. Nu je weet dat plekken waar het ene overgaat in het andere belangrijk zijn voor jou is het leuk om te kijken waar je deze overgang nog meer tegenkomt en hier een bij stil te staan. Zo is de gang, daar waar je je huis binnenkomt, ook een plek waar je aandacht aan mag besteden. Dit geldt ook voor de tuin, naar de straat. Sta komende week eens een keertje vroeg op om de zonsopkomst te zien, of kijk een keer naar de sterren. Je zult je energiek voelen en erg gedragen door de natuur en al haar schoonheid.

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken