Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Environment: hoe belangrijk is het? En hoe voel ik dat het stroomt?

Je hebt het vast al eens op je chart zien staan: Environment. Oftewel: de omgeving. Human Design kent een aantal verschillende omgevingen (Kitchens, Valleys, Mountains, Shores, Markets en Caves), die voor elk type weer anders kan zijn. Wanneer jij je in de juiste omgeving bevindt, zal je merken dat de energie in je lijf gaat stromen. Zo kan je bijvoorbeeld een warm en rustig gevoel krijgen wanneer je je in een druk restaurant bevindt, of juist wanneer je uitrust op een bakje in het bos. Hoe zorg je ervoor dat je je omgeving zo inricht dat het bijdraagt aan een fijne flow, die past bij je type? En wat zegt de omgeving over jou, en je natuurlijke behoeften?

Toen ik laatst een berg beklom tijdens mijn vakantie in het prachtige Kroatië voelde ik het weer: een gevoel van thuiskomen, toen ik na een uurtje wandelen stopte om het waanzinnige landschap onder mij te aanschouwen. Het verbaast mij niet dat mijn chart Mountains aangaf, toen ik het op ging zoeken. Ik leerde vroeger het beste voor mijn school tentamens wanneer ik bij het raam zat en kon uitkijken op de tuin. Het verlangen naar overzicht is mij niet vreemd, net als het verlangen het bredere perspectief te zien. Zodra ik mij op een bepaalde hoogte bevind krijg ik inzichten waar ik op de begane grond nog moeilijk bij kan. Het is een natuurlijke ontspanning die ik voel wanneer ik van mij weg kan kijken. Alsof er letterlijk wat (adem)ruimte in mijn lichaam vrijkomt.

Jouw ideale omgeving; zoek hem af en toe op

Het is fijn om te weten in welke omgeving jouw systeem het beste functioneert. Dat betekent niet dat het altijd lukt om je hierin te bevinden -en dat hoeft ook niet, maar misschien lukt het wel om het af en toe op te zoeken. Kleine momentjes dat je je wél even in die (figuurlijke) keuken bevindt, een plek waar je inspiratie vindt, wanneer je Kitchens in je design hebt staan. Of jezelf voor een avondje terugtrekt met de gordijnen dicht, kaarsjes en een dekentje, om de veiligheid voor jezelf te creëren, wanneer je design Caves aangeeft. Het gaat allemaal over balans en voelen wanneer je iets bewuster voor jezelf en je lichaam mag zorgen.

Het is belangrijk dat je je regelmatig oplaadt, zeker in deze tijd waarin we geacht worden continu keuzes te maken en er veel veranderingen plaatsvinden. Of het nou gaat over welke vakantiebestemming het dit jaar moet worden, of misschien ben je wel bezig met de afronding van een groot project en ligt de toekomst weer wat open. Het zou goed zijn om in deze periodes wat vaker stil te staan bij wat kan helpen om de rust te bewaren, om vanuit daar gezonde beslissingen te kunnen maken. De wereld wacht namelijk wel. Sterker nog, de juiste dingen komen naar je toe, wanneer jij durft los te laten, durft te ontspannen. Jij bepaalt het tempo!

Een mooi experiment

Het is een mooi experiment om komende week je chart er weer eens bij te pakken en te kijken welke omgeving er het beste bij jou past. Kijk of het lukt om hier vervolgens mee aan de slag te gaan. Wat levert het je op, wanneer je levendigheid opzoekt van een marktje bij jou in de buurt, of juist de rust van een wandeling door de prachtige duinen? Het zou mooi zijn als we wat meer samen zouden werken met de omgeving waar wij ons in bevinden, zodat we ons energiek voelen en geïnspireerd.

Weet dat de omgeving, zoals Human Design dat beschrijft, niet zomaar iets is. Het kan je namelijk helpen bij het luisteren naar je strategie en autoriteit. Dit komt omdat de juiste omgeving je zal voeden. Het is een bron, een resource, voor je systeem. Er is zoveel wat kan helpen om je energie te laten blijven stromen, de juiste omgeving is daar één van! 

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken