Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

Energie, hoe werkt dat nou precies?

Ik zie het steeds vaker om mij heen; mensen worden sneller moe. Door alle prikkels die gedurende de hele dag bij ons binnenkomen. Door keuzes die we moeten maken of onze ‘to do’ lijstjes, waar geen einde aan lijkt te komen. Maar ook de vele afspraakjes buiten de deur zorgen ervoor dat de verleiding om tóch nog even onder gezelschap te zijn uiterst groot is. En wat denk je van onze telefoon? Logisch dat deze dingen veel van ons vragen. Toch is het goed om eens te kijken op welke momenten jouw energie wegstroomt en wanneer je je écht gevuld voelt. Dit verschilt per type. Hoe kan het leven naar je design je helpen om je energie te bewaken? En wat is dat eigenlijk, energie?

Het leven voelt voor mij als één grote speelplaats. Met een grote schommel, waar ik heel graag opzit. En een klimrek, die ik eigenlijk nog iets te spannend vind omdat ik er met mijn vingertoppen nét niet goed bij kan. Er is een grasveld waar ik mag rusten, een hoge glijbaan waar ik de wind in mijn haren voel wanneer ik naar beneden glijd en een sloot waar ik niet te dichtbij mag komen. Een plek waar ik, als ik niet goed oplet, uren kan verdwalen. Inmiddels heb ik van mijn ouders geen eindtijd meer meegekregen. Het spelen in deze levensspeeltuin is heerlijk, maar brengt ook de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. Ik heb moeten leren vóelen wanneer bij mij de koek op is en het tijd is om naar huis te gaan. Ook op momenten dat ik misschien nog helemaal niet weg wíl.

Energie, het komt en gaat

De ochtend is reeds aangebroken en de warme zon schijnt vol in mijn gezicht. Ik heb net elf uur geslapen. Als Projector kan bij mij ineens het licht uitgaan. Als een opblaaspop waar het ventiel net is losgedraaid. Sinds ik mijn design ken, durf ik mij hier ook aan over te geven, ook al is het pas half negen ‘s avonds. Onhandig is het wel, want vanavond kan dit weer anders zijn. Die veranderlijkheid hoort er nou eenmaal bij, zeker bij niet-energie types zoals Projectors en Reflectors. Voor Manifestors en (Manifesting) Generators kan dit net een beetje anders zijn. Die zullen hun energie op een frequentere, duurzamere manier weg voelen stromen en zich na een goede nachtrust weer opgeladen voelen.

Een brandend vuurtje

Energie voelt voor mij als een brandend vuurtje achter mijn navel, die gedurende de dag groter en kleiner wordt. Afhankelijk van hoeveel hout ik erop gooi en hoeveel zuurstof ik er bij laat. In de ochtend brandt hij het hardst en tegen tweeën voel ik hem afnemen. Tenzij ik met een ander ben, dan kan ik mijn vuur weleens vergeten. Dan kan het vuur van de ander de mijne aansteken, of juist uitdoven. Het is goed om inzicht te krijgen op welke momenten gedurende de dag jij je vuur het sterkst voelt en op welke momenten je vergeet dat je een vuurtje hebt. Want dat gebeurt vaker dan je denkt. Ook de invloed van onze omgeving heeft een grotere invloed op onze energie dan we ons soms realiseren. Vanuit Human Design weten we inmiddels dat je door het volgen van je strategie en autoriteit, je kan bepalen waar je je energie aan geeft. En áls iets dan stroomt, dan zijn we aan!

Door de warmte die je voelt nadat je een fijn gesprek met iemand hebt gehad, onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Of juist wanneer je even een half uur alleen in de zon hebt gezeten. Dat is energie die zich in jouw lichaam voortbeweegt. Het helpt om bij een uitnodiging, of in de ochtend, alvast stil te staan bij de signalen van jouw lichaam. Wat zegt je Spleen (je intuïtie), of je Sacraal (je onderbuikgevoel)? Vaak vertelt jouw autoriteit je precies wat het verlangt. De kunst is hiernaar te luisteren. Hierin zit natuurlijk de uitdaging. Door alle prikkels die ik eerder al benoemde én omdat de speeltuin nou eenmaal erg verleidelijk is. Wie houdt er nou niet van schommelen?

Jij bent echter de enige die het vuurtje in je buik kan bewaken. Soms moet je er wat meer aandacht aan geven. Het kost tijd om te leren leven naar je strategie, je omgeving zal er wellicht ook aan moeten wennen. Wanneer jij bijvoorbeeld een keertje besluit een etentje over te slaan of even geen tijd hebt om te bellen. Misschien kan je af en toe met je vuur communiceren. Door te vragen: wat heb je nodig? Waar heb je zin in? Ik beloof je dat je autoriteit je het antwoord geeft en dat de rust en energie die vrijkomt het helemaal waard gaat zijn! Probeer het maar!

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken