Download ons gratis stappenplan

Wil jij leren hoe je je eigen design kunt lezen? Download dan ons gratis stappenplan!

De mechanica achter liefde en relaties in Human Design

Het is één van de grootste mysteries van het leven: liefde en relaties. Waarom heb je met de één een klik en met de ander niet? Hoe werkt chemie eigenlijk tussen twee mensen? Hoe werkt aantrekkingskracht? In deze blog geven we je het antwoord, vanuit het perspectief van Human Design natuurlijk. Wat is volgens Human Design de basis van een goede relatie? En wanneer kun je er maar beter niet aan beginnen?

Genetisch zijn we zo ontworpen dat we willen voortplanten met iemand die anders is dan wij zijn. Wij zijn gemaakt om ons aangetrokken te voelen tot wat wij zelf niet zijn, of zelf niet hebben. Opposites attract. Maar we willen uiteindelijk ook iemand die dezelfde dingen wil in het leven en op dezelfde manier naar het leven kijkt. Kan dit alles samen? Ja, dit alles kan samen.

In Human Design bekijken we daarvoor wat de mechanica achter verbinding is (bonding), aantrekkingskracht (attraction) en vriendschap (friendship). Waarin herken je elkaar of vul je elkaar perfect aan? Maar we onderzoeken ook welke eigenschappen jij hebt, die de ander niet heeft. Of gedeeltelijk heeft. Hoeveel compromissen worden er gesloten in een relatie en wie van jullie pakt vaker de leiding of is op bepaalde thema’s dominanter? En: wat zegt dit over de relatie?

Maar eerst…

Wat gebeurt er eigenlijk in relatie tot anderen? Daarvoor kijken we naar de ‘witheid’ in je chart. Dus de witte centers, de witte poorten, de witte kanalen. De plekken in je design die ingekleurd zijn, vormen je ‘definitie’. Oftewel: wat jou definieert, wat kenmerkend is voor jou, waar jij jezelf bent en niemand anders nodig hebt. De witte ‘plekken’ kun je zien als receptoren: hier sta je open voor de energie van anderen, hier sta je in uitwisseling.

Onbewust zoeken wij mensen om mee in uitwisseling te staan en in het bijzonder naar mensen die de ontbrekende ‘stukken’ van onze chart kunnen opvullen. “I don’t have it, but I want it”. Aard van het beestje. We zoeken mensen die poorten met elkaar verbinden, kanalen afmaken, centers opvullen. Maar is dit gelijk de basis van een goede relatie? De basis van een goede relatie zit ‘m in verbinding.

Podcast

School of Human Design Podcast

Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.

Verbinding

Wanneer we twee designs over elkaar leggen checken we eerst hoeveel centers je gezamenlijk vult. Dit laat namelijk zien in welke mate je je verbonden (bonding) voelt met de ander. Verbinding vind je wanneer je samen veel centers vult; vul je weinig centers samen, dan is er simpelweg geen basis voor de relatie.

  • • 9 and 0: (Nine and O) Nowhere to go
  • • 8 and 1: (Eight and one) Let’s have some fun
  • • 7 and 2: (Seven and two) Work to do
  • • 6 and 3: (Six and Three) Better to be free
  • • 5 and 4: (Five and Four) No relation anymore

Koppels die samen 9 centers vullen (alle centers dus) vullen elkaar perfect aan, hebben niets en niemand nodig, want er is geen enkel wit center meer dat gevuld hoeft te worden. Dit voelt vaak heel fijn, maar soms op den duur ook een beetje saai of benauwend. Is er sprake van nog één open center? En vul je dus samen 8 centers? Dan heb je een goede basis voor een relatie; je bekijkt de wereld vaak op eenzelfde manier, maar je kunt ook los van elkaar dingen ontdekken, via dat ene witte center. 

Hoe minder centers je samen vult, hoe meer werk er is aan de winkel. En vul je minder dan 5/6 centers samen, dan wordt een relatie toch een lastig verhaal. Je wilt dan vaak niet hetzelfde in het leven en dan is het lastig om te verbinden.

Of een relatie werkt, is echter niet alleen afhankelijk van de centers die je vult samen. Die geven aan of iets gemakkelijk gaat of dat je harder moet werken voor iets. Laten we nu een laag dieper kijken, naar de kanalen. Die natuurlijk veel meer vertellen over wie jullie daadwerkelijk zijn.

Little side note

Het is zo verleidelijk om je helemaal verliezen in de relatie ‘check’. Maar voor je bezig gaat met de ander, is het natuurlijk het belangrijkste dat je allereerst jezelf begrijpt. En op het moment dat je echt duidelijkheid hebt over jezelf, zul je je veel meer bewust worden van wat er met je gebeurt in relatie tot iemand anders.

En voor je denkt “Oh, zit ik wel in de goede relatie want onze designs laten dit en dit (niet) zien?” Human Design zegt veel (aka: ALLES) zolang jullie beide echt je design leven. Dus kan ook een relatie met een perfect design niet werken. Of een relatie die op papier niet goed werkt, in praktijk wél goed uitpakken. 

Human Design is bedoeld om jou de dynamiek te laten zien, de potentie voor struggles én de potentie tot geluk. Het geeft woorden en betekenis aan wat jij vaak al voelt, het maakt gesprekken makkelijker omdat het minder persoonlijk wordt, he zorgt veelal voor meer wederzijds begrip. Het is een hulpmiddel, geen waarheid, want jij (jullie) bepaalt wat er in je relatie gebeurt en wat je er mee doet.

Aantrekkingskracht

Als het gaat om aantrekkingskracht, dan spreken we over Attraction channels: aantrekkingskracht vind je wanneer één van jullie de ene helft van een kanaal heeft, en de andere de andere helft van het kanaal. Dus je hebt allebei een poort gedefinieerd, maar je maakt zelf niet het hele kanaal af. Je vult hierin elkaar perfect aan, want: allebei de helft! Vuurwerk, sparks, alles! Hier krijg je vlinders van in je buik! 

Vriendschap

Human Design laat ook zien wanneer een vriendschap (Friendship) ontstaat. Een vriendschap is gebaseerd op hetzelfde zijn en ontstaat wanneer je beide precies hetzelfde bent. We kijken dus hoeveel gemeenschappelijke of gedeelde centers, poorten (Friendship gates) en kanalen (Friendship channels) je hebt. Dingen in elkaar herkennen, hetzelfde over dingen denken, dat is natuurlijk een goede basis voor een vriendschap.⁠

Niet helemaal hetzelfde zijn, betekent echter wel dat je elkaar kunt inspireren! Want naast Bonding, Attraction en Friendship, kijken we ook nog naar iets anders. Welke eigenschappen heb jij, die de ander niet heeft? Of gedeeltelijk heeft?

Dominantie

Laten we eerst kijken welk centers de één wel heeft gedefinieerd en de ander niet. We noemen dit dominante (dominance) centers. Een gedefinieerd center domineert altijd een niet-gedefineerd center. En dit werkt ook met kanalen zo. Dat noemen we Dominance channels: één van jullie heeft een heel kanaal en de ander niet (ook geen poort). Dus de één heeft een bepaalde eigenschap die de ander niet heeft. 

Je kan het gevoel krijgen dat jij ook over deze eigenschap moet beschikken, dat je niet goed genoeg bent omdat jij iets niet hebt. Maar weet: jij bent gewoon ANDERS. En je bent helemaal goed zoals je bent. Veroordeel elkaar niet, luister en kijk met een open blik naar je partner, probeer een voorbeeld te zijn voor elkaar.

Compromis

Tot slot heb je nog de Compromise channels: één van jullie heeft een heel kanaal en de ander heeft 1 poort van dit kanaal, de helft dus van het kanaal. Dit kan voor een beetje schuring zorgen in een relatie, want degene met het hele kanaal, die heeft hier een dominantere energie en vaak de overhand. Dit is waar de problemen ontstaan in een relatie (volgens Ra is dit waar je ‘s nachts van wakker ligt).

Bij compromise zijn er namelijk 2 kapiteins op een schip, waarbij eentje het moet afleggen (een compromis moet sluiten). En daarvoor is maar één tip: erkennen en accepteren! ⁠Niet de hele tijd tegen vechten, niet onzeker van worden, maar gewoon… laten gaan. 

Tot slot

En dit alles verklaart waarom je je soms enorm aangetrokken voelt tot iemand, maar het toch niet werkt, het verklaart waarom je je zo hetzelfde voelt als de ander, het verklaart waarom je soms ongemakkelijk wordt van iemand. Interessant toch?

PS. Mocht je dit alles nog wat veel en complex vinden, dan is er een makkelijke(re) manier om twee designs over elkaar heen te leggen: de Human Design App. Hier betaal je iets van 15 euro voor om relatie-charts te kunnen maken.

Levensadviezen

Start je eigen Human Design experiment

  1. Ontdek je Human Design chart
  2. Download ons gratis stappenplan
  3. Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
  4. Leer je design leven middels een sessie of één van onze online cursussen
  5. Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken