In Human Design bestaat er zoiets als de Fear Gates. Angstpoorten. Gekoppeld aan het Milt centrum, het Ajna en de Solar Plexus. Angsten vanuit het Emotionele centrum gaan over onze emotionele verbinding met het leven. Ze gaan over emotionele nervositeit, ze gaan over spirit, ze gaan over intimiteit. Welke angsten zijn een onderdeel van jouw design?
Angsten vanuit het Solar Plexus zijn nogal krachtig van aard. Het Emotionele centrum is het kloppende hart van je emoties. Het centrum werkt als een motor die emotionele golven genereert. Zo doet dit centrum dat ook met angsten. Angsten komen en gaan in een golfbeweging en veranderen daarmee constant van intensiteit. Zo komen op in alle heftigheid, en verdwijnen daarna weer naar de achtergrond.
Dit betekent dat deze angsten in het moment minder betrouwbaar zijn dan de angsten van het Milt centrum en het Ajna. Op lange termijn zijn ze juist het meest betrouwbaar. Net als bij de emotionele golf is er geen waarheid in het nu. Je doorloopt de wave – van high naar low en weer terug – tot je tot het middenpunt uitkomt. Daar waar je emotionele helderheid ervaart. Zo werkt het ook met angsten. Doorvoel de angstgolf tot duidelijk wordt wat de angst precies voor jou betekent.
Poort 55: Angst voor leegte. Enerzijds ervaar je overvloed en vrijheid. Anderzijds kun je je een slachtoffer voelen van het leven. Je glas is half vol of half leeg. Je ervaart een nervositeit waarbij je bang bent dat het plezier je zal vergaan.
Poort 49: Angst voor de kracht van de natuur. Deze poort staat voor revolutie, een verandering, een duidelijke visie voor de toekomst. Maar waar je geen invloed hebt is onder andere de natuur. Je wordt nerveus van de onvoorspelbaarheid, als je het gevoel hebt dat je controle verliest.
Poort 37: Angst voor het niet in stand (kunnen) houden van tradities. Je hebt een enorme drive om de groep bij elkaar te houden en voelt dat het de traditie zijn die alles bij elkaar houdt. Als de traditie uiteenvalt, ervaar je angst en nervositeit.
School of Human Design Podcast
Benieuwd naar onze podcast aflevering over dit onderwerp? Luister via onze website of je favoriete podcast-app.
Poort 22: Angst voor de stilte. Bijvoorbeeld binnen een gesprek wanneer het niet goed lukt jezelf te uiten. Ook is er een angst om niet gehoord te worden waardoor er een nerveus gevoel kan ontstaan.
Poort 36: De angst dat je, ondanks het verlangen naar een ervaring, je niet over de vaardigheden beschikt om die ervaring aan te kunnen. Dit komt voort uit een diep verlangen het leven te willen beleven, waar de nervositeit je ervan kan weerhouden je over te geven aan de ervaring en te leren van wat er gebeurt.
Poort 6: De angst voor intimiteit. Dit komt vooruit uit de angst jezelf volledig te durven laten zien, wat verbinding met de ander in de weg kan zitten.
Poort 30: De angst dat dingen niet gaan zoals je wilt dat ze zouden gaan, dat het niet volgens plan verloopt, hoe goed je je ook voorbereid. Het is de angst voor het lot.
Nerveus gevoel
Ervaar jij wel eens momenten van emotionele onzekerheid. Ervaar jij een angstig of nerveus gevoel? Het is belangrijk dat we deze signalen herkennen. Wanneer we ons design leven, stemmen onze angsten zich af op ons potentieel. Angst helpt ons transformeren, mits je ze accepteert. Zie angst als een bondgenoot waardoor jij kunt groeien in bewustzijn.
Start je eigen Human Design experiment
- Ontdek je Human Design chart
- Download ons gratis stappenplan
- Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
- Leer je design leven middels onze sessies of één van onze online cursussen
- Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken
Op de hoogte blijven van nieuwe producten en ander leuk nieuws? Schrijf je in voor de School of Human Design nieuwsbrief.