Angst. Op z’n zachts gezegd nogal iets vervelends om te ervaren: je hartslag stijgt, je adem stokt of je bevriest op het moment dat je iets angstigs meemaakt. Maar eigenlijk ook wanneer je enkel en alleen na denkt over een benauwde situatie of iets dat voor de nodige spanning zorgt. Toch is angst een belangrijk onderdeel van ons systeem leert Human Design ons. Door ons meer te verdiepen in onze triggers leren we onszelf beter te begrijpen. Waarom worden we angstig en wat heeft angst voor functie? Uiteraard bekeken vanuit het Human Design perspectief.
In Human Design bestaat er zoiets als de Fear Gates. Angstpoorten. Gekoppeld aan het Milt centrum, het Ajna en de Solar Plexus. Het Ajna is het centrum waar de hele dag door mentale processen plaatsvinden. Dit is de plek waar je denkt, analyseert en waar je dingen probeert te begrijpen. Hier verwerk je informatie en zoek je naar mentale helderheid. Het Ajna helpt je bij het structureren van gedachten en het vormen van overtuigingen en meningen. In het Ajna centrum zitten dan ook vooral mentale angsten verborgen, die te maken hebben met onwetendheid, chaos en andere (intellectuele) onzekerheden.
Poort 47: De angst dat het leven nutteloos, zinloos en onbevredigend is. Je kunt moeite hebben om eerdere ervaringen een plekje te geven, waardoor er verwarring kan ontstaan over de mogelijkheden van in te toekomst.
Poort 24: De angst voor onwetendheid, dat je het antwoord op je vragen nooit zal weten. Je bent bang dat je de mysteries van het leven nooit zal begrijpen en dat je je innerlijke kennis nooit zal kunnen verklaren. Ook ben je bang dat je de inspiratie die je zoekt nooit zal vinden.
Poort 4: De angst voor chaos en gebrek aan orde en overzicht. Je raakt in paniek wanneer je even geen oplossing hebt voor de problemen van jezelf en die van een ander. Je ervaart continu een drang om problemen aan te willen gaan én op te lossen, want zonder antwoorden ervaar je onrust.
Poort 11: De angst voor de leegte die ontstaat wanneer je even geen nieuwe ideeën of visies hebt die je kan delen met anderen. Dit zorgt voor onrust en een verslagen gevoel omdat je even niets hebt om aan vast te houden.
Poort 43: De angst voor afwijzing. Je bent bang dat anderen je (unieke) ideeën en perspectieven zullen tegenspreken en dat ze je als vreemd wordt ervaren. Je ervaart een diepe angst om niet begrepen te worden en wilt dit ten alle tijden voorkomen.
Poort 17: De angst dat je je eigen visies en mening niet voldoende kan onderbouwen met feiten en anderen je hier (te) kritisch op bevragen. Dit kan er voor zorgen dat je dichtklapt en je jezelf niet uitspreekt. Je wordt namelijk liever niet in twijfel getrokken.
Zoek naar helderheid
Het zijn de angsten van onze mind. De mind die ons zo graag klein houdt. Die tegen verandering is. Onze mind heeft zich namelijk een belangrijke taak toegeëigend: jou beschermen en veilig houden. En de mind denkt dat dit alleen maar kan wanneer alles bij hetzelfde blijft. Want dat begrijpt de mind. Alles wat de mind niet kent, dat vindt ‘ie eng en met veel bombarie zal het je laten weten dat er reden is voor paniek. Angsten vanuit het Ajna centrum kunnen daarom als dé waarheid voelen. Ontdek hoe je vanuit mentale rust en helderheid angsten vóór je kunt laten werken.
Start je eigen Human Design experiment
- Ontdek je Human Design chart
- Download ons gratis stappenplan
- Leer je design kennen middels een reading of één van onze boeken & e-books
- Leer je design leven middels onze sessies of één van onze online cursussen
- Vergeet ook vooral niet onze Human Design lifestyle producten te checken
Op de hoogte blijven van nieuwe producten en ander leuk nieuws? Schrijf je in voor de School of Human Design nieuwsbrief.